Noul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak, este pe cale să se confrunte cu un prim scandal major. Aceasta din cauza soției sale care încasează dividende de la o firmă indiană care menține relații de afaceri cu rusia. IT Infosys continuă să opereze de la Moscova deși reprezentanții firmei au anunțat, la începutul războiului cu Ucraina că-și vor lichida activitatea în această țară.
Akshata Murty, soția premierului britanic Rishi Sunak încasează dividend anuale în valoare de 11,5 milioane de lire sterline de la compania IT Infosys înființată de tatăl său, NR Narayana Murthy. Ea deține o participație de 0,91%, în valoare de 690 de milioane de lire sterline, de pe urma căreia încasează dividende anuale de mai multe milioane de lire sterline.
Conform informațiilor prezentate de presa britanică, Infosys continuă să operezeîn Rusia deși în urmă cu opt luni reprezentanții săi au anunțat că se vor retrage, în contextul războiului din Ucraina. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar compania păstrează un birou cu personal și plătește subcontractori din capitala rusă, în schimbul serviciilor IT pentru un client global.
Soții Murty și Sunak, care au intrat în Downing Street luna trecută, se confruntă cu noi presiuni pentru a-și regândi legăturile financiare cu Infosys pe fondul războiului din Ucraina. O sursă apropiată lui Akshata Murty a declarat că investiția din compania fondată de tatăl său reprezintă o moștenire și că nu are niciun rol operational în cadrul acesteia.
La începutul anului, soția premierului a fost de acord să plătească impozit pentru dividendele pe care le încasează atât în Mara Britanie, cât și în India. Ea a fost confruntată cu un val de proteste legat de statutul său „non-dom”, care i-a permis să evite responsabilitatea în Marea Britanie.
Opoziția îl acuză pe Rishi Sunak de relații dubuoase
Acuzațiile de la Kiev s-au alăturat presiunilor venite din partea laburiștilor și a liberal-democraților care, de asemenea, au cerut explicații cu privire la beneficiile financiare din Rusia, în condițiile acestui război declanșat de Vladimir Putin. Adjunctul liderului laburist, Angela Rayner, a condamnat prezența continuă a Infosys la Moscova și a afirmat că Sunak „nu a reușit să-și facă ordine în propria casă”, în timp ce le predica altora.
„Este absolut scandalos că, la șase luni după ce Infosys a declarat că se va retrage urgent din Rusia, familia Sunak ar putea beneficia în mod material de operațiunile din Moscova. Discursul dur al premierului privind sancțiunile împotriva lui Putin este compromis de conflictele sale private de interese. Când era cancelar, Rishi Sunak a ordonat întreprinderilor britanice să reconsidere orice investiții care l-ar putea sprijini în vreun fel pe Putin și regimul său, dar a eșuat complet în a-și face ordine în propria casă”, a declarat politicianul laburist.
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că „nici Akshata Murty și nici membrii familiei sale nu au nicio implicare în deciziile operaționale ale companiei”.
Compania amână retragerea din Rusia
Infosys a anunțat în martie că se retrage din Rusia ca urmare a acuzațiilor unui politician ucrainean care a acuzat familia lui Rishi Sunak că ar fi câștigat „bani murdari” din afacerile de la Moscova.
În aprilie, surse din cadrul companiei declararau că încearcă să își închidă biroul din Rusia, însă la șapte luni de la aceste declarații, biroul Infosys din Moscova păstrează o placă a companiei pe un perete exterior Iar conform unor surse interne, personalul administrativ a continuat să lucreze acolo. Angajații au fost însărcinați să îndepărteze echipamentele IT înainte de mutarea în India sau să le elimine într-un mod „durabil”.
Un purtător de cuvânt Infosys a declarat că angajații care lucrează cu clienții au plecat, dar a confirmat că plătește doi subcontractori din Moscova pentru lucrări, în numele său, pentru un client. Iar acest lucru ridică semne de întrebare cu intențiile și viteza cu care se retrage de la Moscova.
Majoritatea firme globale de IT și de consultanță, precum SAP, Oracle, PwC, McKinsey, Accenture și KPMG, și-au închis operațiunile din Rusia, considerând că nu este practic să rămână din cauza sancțiunilor economice occidentale. În schimb, guvernul indian a avut o poziție ambivalentă. În septembrie, premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat că există un „potențial imens” de cooperare cu Rusia în domeniul energiei, conform The Guardian.