Scandal la Curtea Penală Internațională: „Mi s-a spus că este doar pentru huligani ca Putin”

Scandal la Curtea Penală Internațională: „Mi s-a spus că este doar pentru huligani ca Putin” Sursa foto: icc-cpi.int

Scandal la Curtea Penală Internațională, după ce a decis a cerut mandat de arestare atât pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru Yahya Sinwar, liderul Hamas.

Scandal la Curtea Penală Internațională: „Mi s-a spus că această Curte este construită doar pentru huligani ca Putin”

La începutul acestei săptămâni, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandat de arestare atât pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, cât și pentru Yahya Sinwar, liderul Hamas. Cererea are la bază declanșarea conflictului din 7 octombrie 2023.

La scurt timp după această decizie, Karim Khan, a acordat un interviu pentru CNN în care a vorbit de presiunea politică resimțită în această funcție, mai ales în urma întâmplărilor din ultimele zile.

Curtea Penală Internațională este prima și singura instanță internațională permanentă cu competența de a urmări în justiție persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și agresiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele membre ale Curții sunt obligate să aresteze imediat persoana căutată dacă aceasta se află pe teritoriul lor. Israelul și SUA, cel mai mare aliat al națiunii evreiești, nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale.

Khan nu a specificat la ce lider sau lideri aleși se referea, dar și-a exprimat dezaprobarea față de amenințările aparente din partea SUA legate de intenția CPI de a solicita mandate de arestare împotriva prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu. CPI cere, de asemenea, un mandat de arestare pentru Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării. Ambii sunt acuzați de crime de război.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: platforma X

Oficialii Israelului, furioși în urma deciziei CPI

Decizia Curții de a urmări în justiție autoritățile israeliene a fost întâmpinată cu furie de către Israel și SUA.

„Țintiți Israelul și vă vom ținti pe voi. Dacă veți merge mai departe cu măsurile indicate în raport, vom trece la încetarea întregului sprijin american pentru CPI, vă vom sancționa angajații și asociații și vă vom interzice accesul dumneavoastră și al familiilor dumneavoastră pe teritoriul Statelor Unite”, se arată într-o scrisoare semnată de câțiva senatori.

Totodată, Joe Biden, a ținut să clasifice aceste acuzații ca fiind „scandaloase”.

„Permiteți-mi să fiu clar, respingem cererea CPI de emitere a unor mandate de arestare împotriva liderilor israelieni", a declarat Biden la un eveniment organizat luni la Casa Albă cu ocazia lunii moștenirii evreilor americani.

Procurorul șef al CPI nu a întârziat însă să ofere un răspuns public Israelului, în cadrul interviului:

Khan a descris scrisoarea ca fiind o amenințare, afirmând că valorile CPI sunt sinonime cu credințele americane.

„Și, bineînțeles, unii lideri aleși mi-au vorbit și au fost foarte tranșanți: «Această curte este construită pentru Africa și pentru huligani ca Putin», a fost ceea ce mi-a spus un lider de rang înalt", a declarat Khan, adăugând că „noi nu o vedem așa".

„Nu ne vom lăsa influențați de diferitele tipuri de amenințări, dintre care unele sunt publice, iar altele poate că nu sunt", a adăugat în interviul pentru CNN.

Curtea Penală Internațională cere arestarea a trei șefi Hamas

Pe lângă oficialii Israelului sunt vizați și trei șefi ai organizației Hamas: Yahya Sinwar, liderul grupării militante palestiniene, Mohammed Al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, și Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Acuzațiile împotriva acestora fac referire la: „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție".

Pe de altă parte,  Netanyahu și Gallant sunt acuzați de "provocarea exterminării, provocarea înfometării ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului".

Toate acuzațiile aduse de CPI fac referire la războiul dintre Hamas și Israel.

Israelul este, de asemenea, confruntat cu o acuzație separată de presupus genocid la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), formulată de Africa de Sud.

În ciuda acestora, președintele american susține că Israel nu comite un genocid în Gaza.

"Contrar acuzațiilor aduse împotriva Israelului de către Curtea Internațională de Justiție (CIJ), ceea ce se întâmplă în Gaza nu este genocid. Respingem acest lucru", a adăugat Biden.