Noi controverse legate de cererea de arestare a lui Benjamin Netanyahu. Franța susține măsura
- Mădălina Sfrijan
- 21 mai 2024, 11:12
După ce SUA a calificat demersul împotriva lui Netanyahu ca fiind „revoltător”, Franța a anunțat că susține măsura. Cererea procurorului Curții Penale Internaționale a stârnit valuri de reacții în întreaga lume. State precum Cehia sau Austria au criticat aspru decizia procurorului.
Franța susține arestarea lui Netanyahu
Oficialii francezi sunt de acord cu solicitarea făcută de procurorul șef al CPI. Totodată, acesta a cerut arestarea și în cazul celor trei lideri principali ai Hamas. Franța a calificat atacurile din 7 octombrie ca fiind „barbare și însoţite de acte de tortură şi violenţe sexuale”.
„Franţa sprijină Curtea Penală Internaţională, independenţa acesteia şi lupta împotriva impunităţii în toate situaţiile. Franţa a condamnat pe 7 octombrie masacrele antisemite comise de Hamas. Această grupare teroristă a revendicat atacurile barbare îndreptate împotriva civililor, însoţite de acte de tortură şi violenţe sexuale (...)”, au transmis autoritățile franceze.
Controverse legate de cererea procurorului șef al CPI
Luni, SUA a transmis că gestul procurorului șef al Curții Penale Internaționale este unul „revoltător”. În același timp, Austria și Cehia au condamnat decizia reprezentantului acestei instanțe.
„În ceea ce privește Israelul, va rămâne la latitudinea camerei preliminare a instanței de judecată să decidă dacă emite aceste mandate, după examinarea probelor prezentate de procuror”, a spus ministerul francez.
Soarta lui Benjamin Netanyahu, decisă de o româncă
Decizia legată de arestarea premierului israelian va fi luată de un complet format din trei judecători . Unul dintre aceștia este Iulia Motoc, iar ceilalți provin din Mexic și Benin.
Dacă judecătorii CPI consideră că există motive rezonabile în acest sens, mandatele de arestare ar urma să fie emise. În același timp, aceștia pot revizui cererea procurorului și să admită parțial infracțiunile invocate de procurorul șef.
„Lumea a fost șocată pe 7 octombrie când oamenii au fost smulși din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibutzuri din Israel”, a declarat procurorul șef al acestei instanțe.