Scandal în Sănătate. Acuzații grave după concedierea unui medic: „ A vrut să demaște...”

Scandal în Sănătate. Acuzații grave după concedierea unui medic: „ A vrut să demaște...”

Decizia de concediere a medicului Alexandru Gâdea de la Spitalul CF Witting a fost cauzată de faptul că acesta a decis să demaşte lipsurile existente în acest spital suport covid, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Federaţia "Solidaritatea Sanitară" din România.

Doctorul Alexandru Gâdea, demis miercuri de managerul spitalului, este liderul Sindicatului „SALUS" din Spitalul CF Witting, sindicat afiliat la Federaţia „Solidaritatea Sanitară" din România, potrivit comunicatului.

„Dr. Gâdea Alexandru este cel care a indicat public problemele cu care se confruntă salariaţii din acest spital, în condiţiile în care unitatea sanitară a fost mobilizată în lupta împotriva COVID-19, din dorinţa de a apăra sănătatea, viaţa şi interesele celor pe care-i reprezintă, decizia de concediere fiind în mod evident o sancţiune împotriva curajului de care a dat dovadă", se precizează în comunicat.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară" solicită Executivului să intervină ferm în acest caz, astfel ca guvernanţii să demonstreze că nu le este indiferentă sănătatea salariaţilor care lucrează cu cazuri covid.

„Dincolo de dimensiunea penală evidentă a concedierii dr. Gâdea Alexandru, în discuţie este şi atitudinea pe care guvernanţii înţeleg să o aibă faţă de cei care apără drepturile salariaţilor aflaţi în prima linie împotriva COVID-19. În absenţa unei intervenţii ferme din partea Guvernului în acest caz, concedierea unui lider de sindicat care a înţeles să demaşte lipsurile unui spital implicat împotriva COVID-19, deoarece acestea pun în pericol sănătatea şi viaţa membrilor săi de sindicat, este un semnal al indiferenţei guvernanţilor faţă de viaţa şi sănătatea salariaţilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva COVID-19", conform documentului.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară" apreciază că conducerea Spitalului CF Witting a ascuns faptul că concedierea şefului Sindicatului "SALUS" din unitatea medicală a fost motivată de faptul că acesta s-a exprimat public cu privire la lipsurile din instituţie.

„Pentru a încerca să ascundă faptul că este vorba de o concediere ce a fost determinată de reacţia publică pe care a manifestat-o dr. Gâdea Alexandru, conducerea unităţii a invocat un motiv halucinant pentru destituirea sa: desfacerea de drept a contractului individual de muncă în baza art. 56, alin. 1, lit. g din Codul Muncii. Temeiul juridic invocat (retragerea 'de către autorităţile sau organismele competente a avizelor, autorizaţiilor ori atestărilor necesare pentru exercitarea profesiei') este contrazis flagrant de realitate, dr. Gâdea Alexandru având autorizaţia de liberă practică de la organismul profesional", se menţionează în comunicatul organizaţiei sindicale.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară" subliniază că decizia conducerii spitalului de încetare a contractului de muncă al medicului respectiv se bazează pe faptul că acesta a fost declarat "apt condiţionat" pentru a lucra cu cazuri covid, însă în această situaţie s emai află alţi 40 de angajaţi din Spitalul CF Witting.

„Lectura atentă a deciziei de concediere scoate la iveală confuzia juridică totală în care se află conducerea Spitalului CF Witting, aceasta având în vedere de fapt referatul medicului de medicina muncii care a constatat că dr. Gâdea Alexandru este «apt condiţionat» pentru lupta împotriva COVID-19 (raportat la transformarea acestei unităţi sanitare în spital COVID-19). Cu alte cuvinte, conducerea CF Witting invocă ca motiv pentru concedierea dr. Gâdea Alexandru, liderul Sindicatului «SALUS», faptul că acesta este «apt condiţionat»să lupte împotriva COVID-19.

Dincolo de faptul că un salariat nu poate fi concediat de drept pentru un asemenea motiv, trebuie să remarcăm că în aceeaşi situaţie se află circa 40 de salariaţi din aceeaşi unitate (singurul concediat fiind liderul de sindicat) şi circa 15% salariaţi din sistemul public de sănătate", potrivit comunicatului remis de „Solidaritatea Sanitară".

Organizaţia sindicală consideră că demiterea cadrelor medicale care au risc crescut de mortalitate este un abuz flagrant şi o măsură discriminatoare.

„Situaţia este cu atât mai aberantă în condiţiile în care măsura pe care Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi managerii unităţilor trebuiau s-o adopte în astfel de cazuri este cea pe care Federaţia «Solidaritatea Sanitară»a solicitat-o încă de la debutul pandemiei COVID-19, respectiv protejarea tuturor salariaţilor aflaţi la risc. Concedierea salariaţilor care au risc crescut de mortalitate din cauza vârstei sau a comorbidităţilor este un abuz flagrant, protecţia la care au dreptul legal fiind înlocuită de o măsură discriminatorie", se precizează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News