Scandal în Cultură. Tema: Reabilitarea unor poeți eliminați pentru simpatii politice

Scandal în Cultură. Tema: Reabilitarea unor poeți eliminați pentru simpatii politice

La exact 45 de ani de la trecerea la Domnul a marelui poet creștin Radu Gyr, Ministerul Culturii din România i-a recunoscut valoarea, atât lui cât și academicianului Nichifor Crainic, admițând într-un punct de vedere remis în exclusivitate Evenimentului Zilei că aceste simboluri ale culturii naționale nu pot fi cenzurate, după cum s-a atentat la Teatrul Național din Iași “Vasile Alecsandri”, în Săptămâna Patimilor.

Alex. Ștefănescu: “Cine se atinge de Gyr și Crainic, în orice fel, aduce un afront culturii române”

La Centenarul României Mare, în 2018, Nichifor Crainic și Radu Gyr au fost introduși de criticii literaturii române între primii pe “Lista Canonică a Celor 100 de Poeți ai României”. Am stat de vorbă cu criticul Alex. Ștefănescu (foto Trinitas Tv), unul dintre cei care a contribuit la alcătuirea acestei liste emblematice. Din primul moment, distinsul critic a recunoscut autorul intenției de cenzură după „M.O.” - cunoscutul infectat cu virusul bolșevic care bântuie prin clădirea Guvernului României ca o stafie a comunismului fără isoletă, virusând tot ce-i intră-n cale. „Trebuie să fie Institutul Elie Wiesel implicat”, a spus Alex Ștefănescu. „E revoltător! Chiar dacă Radu Gyr a fost legionar el și-a ispășit pedeapsa pentru asta. Iar după aceea a urmat a doua arestare din perioada comunistă, pentru poezia Ridică-te, Gheorghe, Ridică-te, Ioane, o poezie anticomunistă, nu legionară. Este singurul poet din istoria literaturii, din întreaga lume, care a fost condamnat la moarte pentru o poezie. Am cea mai mare prețuire pentru Radu Gyr și Nichifor Crainic. Sunt doi mari poeți români. Cine se atinge de ei în orice fel aduce un afront direct culturii române. Așa cum am spus și într-o emisiune la Trinitas TV pe care tocmai am înregistrat-o, comunistoizii din vremea noastră falsifică adevărul, așa cum fac dintotdeauna, și califică drept legionar ceea ce vor să împiedice a fi cunoscut. Este o acțiune propagandistică și indecentă. Acești comunistoizi, înspăimântați de cuvântul adevărului, mint cu nerușinare numai pentru a scoate poezia din memoria poporului român. Nu vor reuși niciodată!”. Iată o sinteză a activității lui Alexandru Florian de care Guvernul PNL ar trebui să țină seama, lăsând sforile care-l țin pe vajnicul propagandist comunist și pesedist să cadă, pentru a se înlocui ura sa viscerală și provocatoare cu studiul și dialogul sau, învățând de la români, cu toleranța de care poporul nostru a dat întotdeauna dovadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, dacă sunt eliminați poeți pe criteriul simpatiilor sau apartenențelor lor politice, atunci ar trebui să dispară în egală măsură din manualele școlare și din spațiul public toate fostele trompete propagandiste ale regimului „ilegitim și criminal” comunist, care au schimbat brusc macazul după 1989 și, spre deosebire de cei incriminați, nu au făcut nici o zi de închisoare deși regimul pe care l-au cântat a provocat circa 2.000.000 de victime numai în România. Dacă am fi la fel de echitabili, principiul ar trebui pus în practică și pentru foștii comuniști din Academie. Nu mai vorbim de cei aflați, încă, chiar în Guvern.

Recitalul dăruit de actorii Teatrului Național Iași poate fi vizionat pe pagina de Facebook www.facebook.com/TNIASI/ și a cuprins versuri ale poeților deținuți, printre care Vasile Voiculescu, Corneliu Coposu, Tudor Arghezi, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Ionel Zeană, Andrei Ciurunga, Gabriel Țepelea, Virgil Maxim, Ion Omescu, Eugenia Indreica, Corneliu Deneșan. „Poezia închisorilor comuniste românești este un fenomen unic în lume. Între zidurile temnițelor, poezia a însemnat speranță, hrană spirituală, puterea de a supraviețui într-un loc al torturii, unde a scrie însemna condamnare la moarte.”, a transmis Teatrul Național condus de Cristian Hadji-Culea.