Scandal în CSM pe tema deplasării celor 30 de magistraţi la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situaţia Justiţiei din România

Scandal în CSM pe tema deplasării celor 30 de magistraţi la Bruxelles, pentru a discuta cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situaţia Justiţiei din România

În şedinţa Secţiei pentru judecători din CSM a avut loc un schimb dur de replici între Cristina Tarcea, şefa Înaltei Curţi şi magistraţii Gabriela Baltag şi Evelina Oprina. Motivul acestei dispute a fost legat de modificarea legilor Justiţiei prin Ordonanţa 7.

Aşa cum arată portalul www.ziare.com,Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au ţinut partea şefilor de tribunale şi ai curţilor de apel. în replică, Cristina Tarcea consideră că CSM are obligaţia să îşi asume nemulţumirile din sistemul judiciar legate de modificările legislative.

"Sunt situaţii în care erau împrejurări evidente de încălcare a independenţei Justiţiei, dar oamenii nu s-au adresat CSM, pentru că nu au vrut să fie puşi în situaţia ca aceste cereri să le fie respinse.

Poate că au greşit, dar asta este percepţia. Noi trebuie să reparăm aceste percepţii greşite", a spus Cristina Tarcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Oare vina principală pentru tot ce se întâmplă, pentru toate nemulţumirile nu o avem noi, CSM?

Oare nu noi creeam percepţia că există uneori dubla agendă? Oare nu noi creeam uneori percepţia că există dubla masură? Şi am să dau câteva exemple rapide, care îmi vin în cap. Delegările sunt bune la judecători, nu sunt bune la procurori", a continuat şefa Înaltei Curţi.

"Protocoalele sunt bune atunci când sunt încheiate, sau nu că sunt bune, dar trec absolut neobservate, când sunt încheiate recent de persoane pe care le promovăm sau le menţinem în funcţie. Dar sunt de condamnat atunci când sunt încheiate cu mult înainte, de persoane care nu mai există", a conchis Cristina Tarcea.

La rândul său, Gabriela Baltag, în calitate de judecător, a făcut referire la scrisoarea şefilor de triunale şi de curţi de apel care s+au delimitat de protestele magistraţilor.

În plus, aceasta a pus problema legată de legitimitatea acţiunii celor 30 de judecători şi procurori care vor merge, în 4 aprilie, la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din Justiţie cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

“Ce legitimitate există?”, s-a întrebat, mai degrabă retoric, Gariela Baltag asupra acestei deplasări.

"Priveşte acea echipă de 30 de magistraţi, nu ştim exact, de judecători, de procurori, în ce proporţie, cu un anumit lider, autointitulat.

Echipa constituită pentru deplasarea la Bruxelles, înţelegem, aşa cum singuri au declarat, într-o anumită dată.

Acest aspect a fost deosebit de îngrijorător. Colegii noştri ne-au întrebat, de fapt, CSM, care este garantul independenţei sistemului judiciar, ce face în această situaţie? Ce legitimitate există? Care este poziţia noastră?

Pentru acest lucru colegii ne-au întrebat şi au dorit să pună această problemă. Este împărtăşită, nu aşa cum s-a transmis numai de preşedinţi sau de vicepresedinţi, ci şi de foarte mulţi colegi din instanţe, inclusiv de la judecătorii, de peste tot.

Trebuie să lamurim acest aspect. Este timpul să facem nu numai verificări, dar să facem demersuri concrete", a spus Gabriela Baltag.