Evenimentul Zilei > Justitie > Scandal în CSM. Judecătorii au părăsit sala de ședința, neacceptând să primească ordine de la ministrulul Justiției Ministrul Birchall
Scandal în CSM. Judecătorii au părăsit sala de ședința, neacceptând să primească ordine de la ministrulul Justiției Ministrul Birchall

Scandal în CSM. Judecătorii au părăsit sala de ședința, neacceptând să primească ordine de la ministrulul Justiției Ministrul Birchall

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a făcut spectacol la CSM. În prezența judecătorului Bogdan Mateescu, Birchall a spus: „Alistare, cum îți explici că din toate dosarele SIIJ, procurorii de la această structura au extras tocmai dosarul lui Mateescu? Au făcut ei hocus-pocus cu mâna prin dosare și taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?" Judecătorii CSM au părăsit sala.

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a făcut spectacol la CSM. În prezența judecătorului Bogdan Mateescu, Birchall a spus: „Alistare, cum îți explici că din toate dosarele SIIJ, procurorii de la această structura au extras tocmai dosarul lui Mateescu? Au făcut ei hocus-pocus cu mâna prin dosare și taman dosarul asta l-au extras? Cum se face?” Judecătorii CSM au părăsit sala.

Ministrul s-a adrest  astfel  lui Victor Alistar, unul dintre cei doi reprezentanti ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit Lumea Justiției, există indicii care nasc bănuiala că Ana Birchall se amestecă în actul de justiție, nesocotind linia trasată de premierul Viorica Dancila, care le-a cerut membrilor Partidului Social Democrat să nu mai discute despre Justiție, dar nici să nu se amestece în treburile acestei puteri a Statului.

Tonul și cuvintele pe care Birchall le-ar fi folosit în sala Plenului le-ar fi deranjat atât de tare pe judecătoarele Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghenă, Nicoleta Tint, Gabriela Baltag și Evelina Oprina încât, rând pe rând, acestea au părăsit sala de ședința, neacceptând să primească ordine sau indicațăi din partea ministrului Justiției Ministrul Birchall.

Judecătoarele CSM au părăsit sala nu înainte că unele dintre acestea să îi transmită Anei Birchall că membri aleși ai Consiliului nu se află în relație de subordonare cu ministrul Justiției, care nu are niciun drept „nici să îi certe”, nici să le traseze direcții de urmat. Ba chiar, din informațiile pe care le avem, una dintre judecătoarele CSM i-au semnalat lui Birchall că, în calitate de membru de drept al CSM (calitate ce ii revine în virtutea funcției de ministru al Justiției), are la rândul sau obligația de a se preocupă că bună funcționare a Consiliului să nu fie afectată de lipsa, spre exemplu, a Procurorului General, aflat sub autoritatea ministrului Justiției, de la ședințele de Plen ale Consiliului.

După ce în sala de Plen nu au mai rămas decât câțiva procurori CSM, cei trei judecători Bogdan Mateescu (foto stânga), Andrea Chiș și Mihai Bălan, dar și reprezentații societății civile, Victor Alistar și Romeu Chelariu, ministrul Justiției Ana Birchall și-ar fi continuat cuvântarea, ajungând (halucinant) să vorbească în sala Plenului despre funcționarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiției, care înțelegem că nu este agreată de această.

Ba chiar – fără să țînă cont că într-un parchet nu se lucrează dosarele în funcție de ordinea înregistrării plângerilor, ci în principal după principiul importanței dosarelor și a pericolului pe care îl prezintă faptele sesizate – Ana Birchall s-ar fi arătat îngrijorată de dosarul penal pe care membrul CSM Bogdan Mateescu, prezent în sala de Plen, îl are în lucru la SIIJ și asupra căruia Înalta Curte de Casație și Justiție urmează să se pronunțe, dacă va confirmă sau nu redeschiderea urmăririi penale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: