Scandal gastronomic la Roma. Zeci de restaurante au folosit ulei de măsline falsificat

Scandal gastronomic la Roma. Zeci de restaurante au folosit ulei de măsline falsificatUIei de măsline. Sursa foto: Dreamstime

Poliţia italiană a descoperit ulei de măsline falsificat în peste 50 de restaurante din centrul istoric al Romei.

Ulei de măsline falsificat, folosit în cel puţin 50 de restaurante din centrul capitalei italiene. O infvestigaţie a carabinierilor demonstrează că fost folosit un ulei cu clorofilă și beta caroten. Produsul contrafăcut ar fi fost folosit de restaurantele situat în zone precum Panteonul, Piazza Navona și Fontana di Trevi.

Ulei de măline contrafăcut. Ce au constatat carabinierii

Ancheta s-a extins și în Italia de Jos, în Puglia, unde există un producător nedeclarat. Potrivit presei, este responsabil pentru falsificarea uleiului.

„Uleiul de măsline fals” era disponibil cu trei euro pe litru, față de prețul său normal de nouă euro. Există suspiciuni că mai mulți proprietari de restaurante știau că este, de fapt, ulei de semințe de floarea soarelui colorat.

Sticlele erau etichetate „ulei de măsline pur virgin de producție italiană”. Producătorul ar fi vândut  cantități mari de ulei de semințe. Posibil că este vorba de zeci de tone.

Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva în Italia. Potrivit experților, este foarte probabil ca în acest proces să fie implicată și mafia italiană. Care, în acest fel, „spălă” o parte din profiturile sale ilegale.

Uleiul de măsline

Sursa foto: arhiva EVZ

Nectarul verde al gustului

Uleiul de măsline, cunoscut și ca „nectarul verde", este un ingredient esențial în bucătăria mediteraneană și nu numai. Cu o istorie bogată și beneficii remarcabile pentru sănătate, acest ulei a devenit o alegere populară în bucătăriile din întreaga lume.

Uleiul de măsline are o istorie ce se întinde pe mii de ani și este asociat în primul rând cu regiunea mediteraneană. Procesul de producție al uleiului de măsline începe prin recoltarea măslinelor, fructele specifice măslinului (Olea europaea). Fructele sunt apoi spălate și zdrobite pentru a extrage pulpa. Ulterior presată pentru a obține uleiul.

Procesul de extracție a uleiului de măsline este esențial pentru păstrarea calităților sale nutritive și gustului distinct.

Ulei de măsline, beneficiile pentru sănătate

Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase, precum acidul oleic, care este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi polifenolii, vitamina E și alte substanțe active care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Grăsimile mononesaturate din uleiul de măsline au fost asociate cu reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul "rău") și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.

Uleiul de măsline este folosit și în îngrijirea pielii și a părului, datorită proprietăților sale hidratante și antioxidante.

Uleiul de măsline

Sursa foto: arhiva EVZ

Uleiul de măsline poate fi folosit într-o varietate de moduri în bucătărie, de la prepararea salatelor și sosurilor la gătirea la temperaturi moderate. Există mai multe varietăți de ulei de măsline. Precum cel extravirgin, virgin și rafinat, fiecare având caracteristici și arome distinctive.