Scandal diplomatic uriaș. Un om de afaceri important, acuzat de legături interzise cu Rusia
- Sabina Popescu
- 21 mai 2021, 21:08
Un om de afaceri din Germania este acuzat de colaborări cu Serviciile de Informații din Rusia. Acesta a exportat ilegal mai multe utilaje către companii de armament din Rusia.
Ofițerii au percheziționat, de asemenea, sedii din Leipzig și Berlin care aveau legătură cu cazul, a precizat parchetul federal.
Un om de afaceri, identificat de către oamenii legii drept Alexander S., a fost reținut în Germania de către autoritățile vamale. Bărbatul este suspectat de faptul că a ajutat Rusia să achiziționeze utilaje care încalcă prevederile legale privind exportul de armament. Acestea urmau să fie folosite în cadrul unui program de dezvoltare a unor rachete, conform usnews.com.
Relații cu firme controlate de serviciile secrete
Firma bărbatului reținut de către autoritățile germane este bănuită de întreținerea unor legături cu diverse companii din Rusia, care ar fi controlate de către serviciile secrete rusești. "Această companie a acționat ca intermediar, achiziționând mașini-unelte de înaltă calitate pe care le-a livrat către companii de armament din Rusia", se precizează într-un comunicat al procuraturii germane, potrivit defenseromania.
Alexander S. este anchetat și în ceea ce privește colaborarea cu un cetățean rus pe nume Sergei K., considerat de către autorități drept unul dintre oamenii care susțin demersuri de achiziționare în cadrul Serviciului Federal de Securitate din Rusia.
Sergei K. a luat contact, în luna martie, și cu directorul unei companii din orașul Augsburg, Germania care a fost condamnat pentru încălcarea embargoului ONU în ceea ce privește vânzarea armelor către Rusia.
Der Spiegel a scris că utilajele achiziționate trebuiau folosite pentru construirea inclusiv a unor rachete balistice cu potențial nuclear.
Bărbatul a lucrat în numele serviciilor rusești
Alexander S. mai este acuzat că ar fi trimis, în anul 2019, mai multe utilaje în Rusia. Acestea au fost transportate fără să prezinte licențe de export. De fiecare dată, Alexander S. nota un nume fals de destinatar.
Acuzatul ar fi urmat să trimită armament către companii implicate în programul de rachete al Rusiei. În legătură cu ultimele bunuri, procurorii au menționat că, deocamdată, nu este clar dacă acestea au fost livrate, potrivit sursei citate.
În anul 2009, autoritățile europene au stabilit, concret, cerințe de licențiere și proceduri comune pentru toate statele membre ale UE care vor să exporte utilaje cu dublă utilizare, întrucât acestea pot fi folosite atât în domeniul civil, dar și în cel militar.