Evenimentul ZileiEVZ SpecialArsenie Boca, urmărit timp de 42 de ani de Serviciile Secrete! Descoperă documente inedite în noul număr al revistei Evenimentul Istoric

Arsenie Boca, urmărit timp de 42 de ani de Serviciile Secrete! Descoperă documente inedite în noul număr al revistei Evenimentul Istoric

Arsenie Boca, urmărit timp de 42 de ani de Serviciile Secrete! Descoperă documente inedite în noul număr al revistei Evenimentul Istoric
Cea mai mare revistă de istorie din Europa, Evenimentul Istoric, este începând de astăzi la toate punctele de difuzare a presei cu noul număr. Descoperă în exclusivitate documente inedite ce atestă faptul că Arsenia Boca a fost urmarit timp de 42 de ani de Securitate.

Prin 1937-1938, mitropolitul Bălan al Ardealului l-a sfătuit pe tânărul Zianu Boca, fiu de țărani din Munții Apuseni, care pe-atunci era student de frunte la Cernăuți, la Teologie, să se facă călugăr. Astfel, acesta a fost călugărit la Mănăstirea Sâmbăta și i-a fost dat numele de Arsenie. Și, după scurt timp, în 1939, mitropolitul l-a trimis pe călugărul de doar 29 de ani, monahul cu ochi de foc, precum îngerii, la Muntele Athos, să se înduhovnicească.

Pe muntele Athos, s-a petrecut cu părintele o minune: o iluminare foarte puternică ce i-a schimbat toată viața. Din umilință și din smerenie, părintele n-a vorbit niciodată despre ce i s-a întâmplat atunci, în 1939, la Sfântul Munte. Decât o dată, și chiar și atunci, puțin. Despre cum s-a transformat părintele Arsenie după această întamplare și care au fost acțiunile sale viitoare descoperi în noul număr al revistei Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei sau cu comandă online pe www.agoramag.ro. De asemenea, vezi mărturii inedite despre cum a fost acesta de securitate timp de 42 de ani.

Un alt subiect interesant este si cel care ilustrează Iadul din spitalele de psihiatrie comuniste. Constantin Bălăceanu Stolnici, în vârstă de 97 de ani, om de știință român, medic neurolog și membru al Academiei Române este ultimul reprezentant al aristocrației românești. Urmând calea neurologiei încă de tânăr, acesta a avut posibilitatea de a lucra și alături de medici psihiatri în timpul regimului comunist.

Psihiatria de atunci era total diferită față de psihiatria de acum pentru că, nu apăruseră încă medicațiile psihotrope. Nu știu dacă vă puteți imagina un spital în care, nu aveai la îndemână pentru calmarea bolnavilor, decât somniferele sau clorhidratul. Acestea erau niște substanțe foarte active, dar care îi turtea total. În schimb, bolnavii foarte agitați, trebuiau legați. Pentru asta, existau două metode: cămașa de forță sau lanțuri și cătușe. Eu am apucat perioada în care bolnavii erau legați și închiși sub cheie. O imagine de ansamblu a întregii perioade poate fi găsită în revista Evenimentul Istoric, acum pe piață.

În această ediție demonstrăm faptul că spionii spun lucruri trăznite. Publicăm în exclusivitate o telegramă ajunsă în centrala CIA de la unul dintre agenții infiltrați în România comunistă. Textul nu e important ca informații conținute, ci e un exemplu perfect pentru capcanele muncii de spionaj într-o țară ostilă, într-un regim în care străinii sunt izolați și au contacte puține cu eventualele surse bine informate din țara țintă.

Telegrama este din 25 ianuarie 1955 și are două pagini. Subiectul este ”Atmosfera politică din România” și este bazat, aproape sigur, pe discuțiile cu o sursă românească. Află cum a ajuns acest agent CIA să creadă că un țărănist și un mason îl vor îndepărta de la putere pe Gheorghe Gheorghiu Dej din noul număr al revistei Evenimentul Istoric. Este disponibil de astăzi la punctele de difuzare a presei sau pe bază de comandă online pe www.agoramag.ro

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente, mai multe detalii aflați accesând

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi!

Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău.


Accesează: