Scandal diplomatic. Serghei Lavrov declară persona non grata un angajat al Ambasadei României în Rusia

Scandal diplomatic. Serghei Lavrov declară persona non grata un angajat al Ambasadei României în Rusia Vladimir Putin și România Sursa foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit un membru al Ambasadei României la Moscova drept persona non grata, conform publicației RIA, care spune că măsura vine după ce România a expulzat un membru al Ambasadei Rusiei la București.

Ministrul Serghei Lavrov a decis să-l numească pe un ambasador român la Moscova drept persona non grata, un termen utilizat în relațiile diplomatice pentru un reprezentant diplomatic care nu mai este dorit pe un anumit teritoriu, conform RIA.

Rusia îl numește persona non grata pe diplomatul român Cosmin Constantin Ioniţă

„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al Romaniei în Federaţia Rusă (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucureşti), Cosmin Constantin Ioniţă, a fost invitat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei României în Rusia drept persona non grata.

Această măsură este un răspuns la decizia anterior nemotivată luată de partea română de a-l declara persona non grata pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucureşti”, stipulează un comunicat de presă al diplomației ruse.

Joi, România, împreună cu alte țări din UE au fost catalogate de Rusia drept „țări neprietenoase'', ca răspuns la sancțiunile economice impuse de Occident Moscovei.

10 diplomați români din Rusia au fost trecuți pe „lista neagră”

În luna mai, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Federaţia Rusă a declarat „personae non gratae” 10 oficiali de la Ambasada României la Moscova, ca reacţie la gestul similar făcut de România pe 5 aprilie 2022. Potrivit unui comunicat transmis de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările UE, pe fondul indignării internaționale din cauza crimelor din orașul Bucha. Danemarca a expulzat 15 diplomați ruși, acuzați de spionaj.

Și Italia a anunțat expulzarea a 30 de diplomați ruși. Totodată, Ministrul de externe al Spaniei, Jose Manuel Albares, transmite atunci că 25 de diplomați ruși și personalul ambasadei vor fi expulzați ca răspuns la presupusele crime de război comise de armata rusă în Ucraina.