După doi ani de ieftiniri, experţii pieţei imobiliare se aşteaptă la o încetinire a ritmului în prima parte a acestui an, urmată de o stabilizare.
Preţurile apartamentelor la nivel naţional au scăzut, anul trecut, cu până la 18,5% comparativ cu 2009, iar pentru acest an se aşteaptă o scădere în primele luni, urmată de o stabilizare spre sfârşitul anului, consideră experţii din piaţă.
Potrivit unui studiu realizat de Darian, cea mai mare companie independentă din domeniul evaluărilor, nu se poate vorbi de ieftiniri în parametri unformi la nivelul principalelor oraşe din ţară. Concret, dacă în Satu-Mare apartamentele s-au ieftinit cu 18,5% în 2010 faţă de 2009, în cazul locuinţelor vechi din Arad scăderea medie a fost de doar 2,6%.
La ce să ne aşteptăm în acest an?
În cazul apartamentelor noi, preţurile ar putea fi stabilizate pe parcursul lunilor aprilie şi mai din acest an, pe fondul preluării unor proiecte nefinalizate de către investitori care dispun de finanţare, estimează repre zen tanţii Darian.
Concret, în contextul unei investiţii mai mici decât în cazul în care ar fi construit un ansamblu rezidenţial de la 0, aceşti dezvoltatori îşi vor permite să vândă mai ieftin decât aveau de gând cei care au demarat respectivele proiecte.
"Vorbim aici de posibilitatea ca anumite proiecte rezidenţiale, anunţate de dezvoltatorii iniţiali la preţuri care depăşeau 1.000 de euro pe metru pătrat, să fie vândute de noii proprietari, în acest an, la preţuri chiar mai mici de 800 de euro pe metru pătrat", a explicat, ieri, directorul general al Darian, Adrian Crivii.
Criza a adus preţuri "pământeşti"
Potrivit studiului celor de la Darian, în 2010 s-a înregistrat o scădere cu aproape 50% a cererii din sfera rezidenţială, procent valabil la nivelul celor 20 de oraşe analizate.
"Pe parcursul anului trecut ne-am confruntat cu o scădere generală a preţurilor pentru toate tipurile de proprietăţi, iar cererea de locuinţe a scăzut la jumătate faţă de 2009, din cauza faptului că băncile nu au mai acordat credite la fel de uşor ca în trecut", a precizat Adrian Crivii.
În opinia acestuia, criza a avut şi un impact pozitiv asupra pieţei imobiliare, şi anume faptul că preţurile au devenit mai "pământeşti", comparativ cu situaţia din 2008.
Astfel, la nivelul Capitalei, preţurile la apartamentele vechi au scăzut cu 55,2% faţă de valorile din 2008, aceasta fiind cea mai mare scădere la nivel naţional.
Pe piaţa chiriilor, în intervalul 2008-2010, cele mai mari scăderi au fost raportate în Baia Mare, de 49,2%, iar cele mai mici la Suceava, de 9,5%. Terenurile din Iaşi s-au ieftinit cel mai mult faţă de 2008, cu 68,7%, pe locul doi situându-se Constanţa, cu scăderi de 64%. Cea mai mică reducere de preţ s-a înregistrat la Miercurea- Ciuc, de 26,2%.
Nu vom avea un val de executări silite
Reprezentanţii Darian sunt de părere că nu vom asista la o creştere a numărului de executări silite pe parcursul acestui an.
Motivul ar fi acela că instituţiile de finanţare vor prefera varianta negocierii cu datornicii fie în vederea reeşalonării împrumuturilor, fie în vederea scăderii valorii totale a acestora.
"Să luăm, spre exemplu, cazul unei persoane care a contractat un credit de 80.000 de euro la bancă şi a ajuns să întâmpine dificultăţi la plata ratei lunare. Banca va prefera să scadă 10.000-20.000 de euro din datoria totală decât să rişte să-l execute silit pe datornic şi să vândă locuinţa obţinută la un preţ de, să zicem, 30.000-40.000 de euro", a spus Crivii, referindu-se la acest subiect.
- Mai multe detalii despre evoluţia preţurilor în acest an puteţi afla participând, astăzi, la dezbaterea de pe site-ul evz.ro.
55%este procentul cu care a scăzut în ultimii doi ani preţul mediu al apartamentelor vechi din Capitală, cea mai mare scădere la nivelul principalelor oraşe din România
EVOLUŢIE
Cum s-au ieftinit apartamentele