SCĂDEREA DOBÂNZII la lei, veste PROASTĂ pentru întreprinderi. IATĂ ce implică în cazul DEDUCERILOR

SCĂDEREA DOBÂNZII la lei, veste PROASTĂ pentru întreprinderi. IATĂ ce implică în cazul DEDUCERILOR

Începând cu 8 ianuarie 2015, dobânda de referință a BNR este de 2,5%, potrivit Circularei BNR nr. 1/2015, piblicate în Monitorul Oficial nr. 0014 din 8 Ianuarie 2015.

- Din punct de vedere fiscal, acest indicator este foarte important pentru plătitorii de impozit pe profit, când aceștia au contractat împrumuturi de la alte entități decât cele bancare, cum ar fi asociați ai societăților, administratori, societăți afiliate ce nu sunt instituții financiare, scriu copnsultanții de la Benta Consult.

- În acest sens, pentru împrumuturile acordate în lei, cheltuielile cu dobânzile pentru procentele dobânzii mai mari decât dobânda de referință a BNR sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit, indiferent de gradul de îndatorare, conform art. 23 din Codul fiscal.

- În cazul în care gradul de îndatorare este mai mic decât 3, cheltuielile cu dobânzile pentru împrumuturile în lei sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, la nivelul dobânzii de referință a BNR existente în ultima lună a fiecărui trimestru pentru care se calculează impozitul pe profit.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Aceste deductibilități limitate se aplică numai pentru împrumuturile pe termen lung obținute de la alte entități decât cele bancare.

- Restricțiile nu se aplică pentru împrumuturile contractate de la instituții financiare, fie că sunt din țară, fie că sunt din străinătate.