Guvernul României vrea să elimine o parte dintre facilitățile fiscale, iar singurii angajați care nu vor fi afectați de această decizie ar urma să fie cei din domeniul IT. Premierul României a explicat că aceste tăieri salariale fac parte dintr-un jalon al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe care România trebuie să îl îndeplinească. De asemenea, acest pas ar fi important pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).
Tăierile salariale ar putea să depășească în domeniul construcțiilor, al agriculturii sau cel al cercetării pragul de 30%. În același timp, angajații din IT vor fi singurii care nu vor fi afectați de această măsură. Este important de precizat că angajații din Construcții sau Agricultură nu plătesc impozit pe venit și nici asigurări sociale de sănătate, iar pentru asigurările sociale plătesc cu 3,75% mai puțin.
Ce venituri vor avea angajații din Construcții și Agricultură după tăierile salariale
În cazul în care o persoană care lucrează în cele două domenii amintite are un salariu brut de 3.000 de lei, înseamnă că are un venit net lunar de 2.362 de lei. Este important de precizat că un salariu de 3.000 de lei brut în orice alt domeniu, în care sunt plătite toate taxele și contribuțiile, reprezintă 1.898 de lei net. Așadar, în cazul în care facilitățile fiscale vor fi eliminate pentru angajații din Agricultură și Construcții diferența este semnificativă.
Acești angajați ar urma să primească cu 464 de lei mai puțin. În acest caz, există două variante. Suma de 464 de lei poate să fie scăzută din salariul muncitorului sau angajatorul va trebui să găsească o soluție pentru ca toate contribuțiile către stat să fie acoperite, potrivit Antena 3 CNN. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat că toate cheltuielile prevăzute de Guvern trebuie să fie acoperite din revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF și de combaterea evaziunii fiscale.