Scad chiriile spaţiilor de birouri

Scad chiriile spaţiilor de birouri

Proprietarii spaţiilor de birouri au devenit deja mai flexibili în negocieri, fapt ce se reflectă şi în scăderea chiriilor de la finele anului trecut, se arată într-un raport al companiei Artisreal România.

Dacă în trimestrul trei din 2008, chiria pentru birourile de clasa A depăşise 24 euro/mp/lună, ajungând la 292 de euro/mp/an, în ultima parte a anului, valoarea a scăzut la 22 de euro/mp/ lună. În opinia specialiştilor, concesiile proprietarilor nu se opresc aici. „Dacă, până acum, proprietarii preferau să închirieze numai spaţii de mari dimensiuni unui număr cât mai mic de chiriaşi, acum aceştia vor permite şi fragmentări în suprafeţe de dimensiuni mai mici ale spaţiilor date spre închiriere“, se arată în studiu. Schimbările au loc pe fondul crizei economice, care a lovit în plin piaţa imobiliară. Nicio tranzacţie office în ultima parte a lui 2008

Potrivit Atisreal, în ultimul trimestru, în Capitală nu s-a realizat nicio achiziţie în segmentul de office. În total, valoarea tranzacţiilor imobiliare din Bucureşti a fost de 715 milioane de euro în 2008, în scădere cu circa 5% faţă de anul precedent. În 2007, investitorii au achiziţionat proprietăţi imobiliare totalizând 749 de milioane de euro, în timp ce în ultimul trimestru valoarea tranzacţiilor a fost de 45 de milioane de euro.

Tranzacţiile imobiliare din România au scăzut în 2008 cu circa 40%, ajungând la un miliard de euro, relevă un studiu al companiei CB Richard Ellis. Criza a apărut în a doua parte a anului, când au fost înregistrate doar două preluări, totalizând 89 de milioane de euro. Volumul tranzacţionat în 2008 include, de altfel, doar o singură tranzacţie de mari dimensiuni, respectiv preluarea de către fondul RREEF (parte a grupului german Deutsche Bank) a proiectului de birouri şi de locuinţe Upground, pentru 340 de milioane de euro.

Din rezultatele analizelor celor două companii reiese că tranzacţiile cu proprietăţi din provincie au înregistrat în 2008 o scădere majoră faţă de anul anterior, de la circa 750 de milioane de euro la circa 200 de milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News