Savanții americani lucrează la un super-vaccin. Va fi eficient și împotriva unor coronavirusuri încă necunoscute!

Savanții americani lucrează la un super-vaccin. Va fi eficient și împotriva unor coronavirusuri încă necunoscute!

Cercetătorii de la Duke Human Vaccine Institute din SUA susțin că vaccinul lor cu „nanoparticule” a declanșat un răspuns imun la mai multe coronavirusuri în testele efectuate pe maimuțe.

Scopul savanților americani este de a dezvolta un ser care poate proteja împotriva unei game de astfel de virusuri, atât cunoscute, cât și necunoscute. Un astfel de vaccin ar avea o importanță uriașă, având în vedere că ar putea elimina rapid viitoarele focare.

Un vaccin pentru o gamă largă de coronavirusuri

Pe măsură ce țările lumii fac mari eforturi să își vaccineze populațiile împotriva coronavirusului și a variantelor sale, unii oameni de știință și-au îndreptat atenția către un obiectiv mult mai ambițios- să dezvolte un vaccin care protejează împotriva unei game largi de coronavirusuri, chiar și a celor care nu au fost încă identificate.

Cercetătorii de la Duke Human Vaccine Institute (DHVI) din Statele Unite spun că au făcut un pas uriaș. Vaccinul lor cu „nanoparticule” poate declanșa un răspuns imun nu numai împotriva coronavirusul care provoacă Covid-19 și a variantele sale, dar și împotriva virusul Sars și a coronavirusurilor asociate găsite la lilieci, potrivit articolului publicat de revista Nature.

Ne puteți urmări și pe Google News

Va putea fi folosit împotriva noilor focare

Descoperirea- bazată pe teste pe animale - ar putea avea un impact asupra controlului pandemiei Covid-19, spun cercetătorii. Vaccinul cu nanoparticulele a împiedicat maimuțele să se infecteze cu virusul Sars-CoV-2,. De asemenea, a provocat un răspuns imun mai puternic, cu niveluri mai ridicate de anticorpi neutralizanți împotriva virusului comparativ cu vaccinurile actuale.

Acest lucru sugerează că vaccinul, dacă este aprobat pentru oameni, ar putea fi folosit ca rapel pentru a spori imunitatea și a contracara noile variante ale virusului în viitor, potrivit cercetătorilor.Dar se poate dovedi, de asemenea, salutar în fața riscului ca noi virusuri animale să treacă la oameni și să provoace noi focare,

Imunologul Kylie Quinn, care nu a fost implicat în acest studiu, susține că, deși crearea unui vaccin care să acopere toate coronavirusurile este o „mare întrebare”, abordarea echipei Duke este cu siguranță fezabilă. Quinn e de părere că s-ar putea crea un vaccin cu o protecție largă împotriva unui subgrup de coronavirusuri .

Nivelul relativ ridicat al răspunsurilor anticorpilor pe care vaccinul lor le-a putut obține împotriva Sars-CoV-2 și a variantelor sale au avut un efect adecvat asupra modului în care ar putea acoperi viruuri similare, susține Quinn, citat de South China Morning Post.