Saturnalia, sărbătoarea vechilor romani. Ce s-a păstrat de Crăciun din această sărbătoare

Saturnalia, sărbătoarea vechilor romani. Ce s-a păstrat de Crăciun din această sărbătoare

Foarte multe din tradițiile de Crăciun sunt moștenite de dinaintea creștinismului. Așa se face că luna decembrie este luna cadourilor de dinainte de nașterea Mântuitorului.

Saturnalia, sărbătoarea străveche a romanilor, are multe lucruri în comun cu tradițiile de Crăciun. Potrivit istoricilor, Saturnalia era un timp dedicat ospățului, generozității, schimbului de cadouri. De asemenea nu doar aceste lucruri au rămas în continuare în tradiție ci și decorarea copacilor. Romanii sărbătoreau atunci prin aceste obiceiuri solstițiul de iarnă.

Mulți istorici au spus că sărbătorea creștină a Crăciunului a derivat din cea romană. Cei englezi spună că Saturnalia debuta cu sacrificarea unui animal în Tempul lui Saturn, apoi urma un banchet public. Era o sărbătoare înțesată de petreceri și în care se schimbau rolurile sociale. O altă tradiție care s-a păstrat este cea legată de mici cadouri.

Roma. Sursa Foto: Dreamstime

Potrivit lui Gaius Valerius Catul, un poet roman, acum se făceau mici cadouri precum păpuși, lumânări, păsări în colivii. Și pentru singura dată în an rolurile sociale se inversau. Bogații plăteau chiria lunară pentru care nu își permiteau. Sclavii schimbau hainele cu stăpânii.

De Saturnalii ca și de Crăciun, nimeni nu avea voie să fie trist

Un alt poet roman spunea că în această perioadă nimeni nu era trist. „În timpul săptămânii, este interzis să fii trist şi nu sunt îngăduite afacerile. Băutura şi beţia, zgomotul şi jocurile de zaruri, numirea regilor, cântatul dezbrăcat, aplauzele, scufundări ocazionale ale feţei în apă rece ca gheața.

De astfel de activități mă ocup eu acum”. Atât Saturnaliile cât și Crăciunul mai aveau ceva în comun: execsul de mâncare. Un istoric român, Sergiu Propargescu spunea că 90% din Crăciun și tradiții provin din Saturnalii. De altfel romanăă pregăteau și prăjiturele speciale pentru această perioadă.

De altfel, inclusiv prezenșa luminilor este datată din perioada Saturnaliilor. Prezența candelelor aprinse simboliza căutarea de cunoaștere și adevăr. Oamenii sărbătoreau atunci reîntoarcerea soarelui și începutul de nou an. Practic pe 25 decembrie era sărbătorită ziua de naștere a Soarelui. Peste această sărbătoare s-a suprapus cea creștină a nașaterii Mântuitorului.

Ne puteți urmări și pe Google News