Alertă de inundații în România. Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență
- Cristian Raducanu
- 2 iulie 2024, 19:26
Cod Galben și portocaliu de inundații. Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență (CMSU), de la nivelul ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor s-a reunit marți, 02 iulie, pe fondul avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu emise de ANM și a avertizărilor de inundații emise de INHGA.
Cod Galben și Portocaliu de fenomene extreme
Din punct de vedere meteorologic România este împărțită în două. Pe de o parte de temperaturi caniculare, iar pe de alta de Codul Galben de furtuni violente și fenomenele extreme. Cu toate că în zilele următoare meteorologii au anunțat averse însemnate cantitativ, ministerul Mediului Mircea Fechet a declarat că seceta va afecta în continuare România.
„Chiar dacă va ploua într-o zi cât într-o lună, seceta este una severă şi nevoia de apă din zonele afectate de acest fenomen nu va fi compensată deoarece, în aceste zile, vor fi cantităţi de precipitaţii foarte mari, dar în perioade foarte scurte, la nivel de ore”, a declarat Mircea Fechet.
Record de temperaturi în prima lună de vară
ANM a emis 43 avertizări Cod Galben și roșu de temperaturi caniculare. Luna iunie a rămas cea mai călduroasă lună iunie din istorie. Pentru următoarele ore, cea mai mare problemă constă în intensitatea fenomenelor meteorologice pe intervale scurte.
Pentru a preveni eventualele inundații, Apele Române au efectuat câteva pregoliri astfel, încât râurile să nu iasă din matcă. Avertizarea Cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică rămâne în vigoare până miercuri, 03 iulie, ora 10:00. Avertizarea este valabilă pentru Oltenia, Transilvania, Muntenia, partea de nord a Moldovei, local în Banat și Maramureș.
Avertizarea Cod Galben de instabilitate atmosferică rămâne în vigoare până miercuri
În regiunile aflate sub incidența avertizării Cod Galben se vor semnala averse cu caracter torențial însoțite de grindină și descărcări electrice. Izolat, vor fi și intensificări periodice ale vântului, care, va sufla în rafale de până la 90 de kilometri/h. Cantitățile de apă vor ajunge chiar și la 40 de litri/mp. Însă pe arii restrânse valorile pot ajunge și chiar depăși pragul de 70 de litri/mp.