Ce fel de președinte își doresc românii, de fapt. Surpriza dintr-un sondaj răstoarnă tot ce știai

Ce fel de președinte își doresc românii, de fapt. Surpriza dintr-un sondaj răstoarnă tot ce știai Vot Sursa Foto: Arhiva EVZ

În perioada premergătoare alegerilor prezidențiale, curiozitatea publicului cu privire la preferințele și așteptările cetățenilor români față de viitorul lider al țării este la cote ridicate. Sondajul realizat de INSCOP aduce în prim-plan perspectivele și opinii relevante ale electoratului în ceea ce privește calitățile dorite la viitorul președinte.

Sondaj INSCOP pentru prezidențiale: Ce fel de președinte își doresc românii

Conform unui sondaj realizat recent de INSCOP, peste jumătate dintre români consideră că viitorul președinte al României ar trebui să fie un lider politic independent de partidele politice. Astfel, 54.4% dintre respondenți susțin ideea ca președintele să fie independent politic, în timp ce 38.7% cred că ar trebui să fie reprezentantul unui partid politic. 4.6% nu au luat o decizie în acest sens, iar 2.2% nu au oferit un răspuns clar.

„Un preşedinte independent de partide pare a fi un profil mai dezirabil pentru populaţia României, comparativ cu reprezentantul unui partid. Indiferent de categoria de vârstă sau de tipul de localitate în care trăiesc, românii au o preferinţă mai puternică pentru un preşedinte independent de partide. Singurele categorii în cazul cărora opiniile sunt mai echilibrate sunt populaţia cu vârstă de peste 60 de ani şi locuitorii in mediul rural.

În cazul votanţilor principalelor partide, datele arată că nu mai puţin de 40% din votanţii PSD sunt de părere că viitorul preşedinte al României ar trebui să fie independent de partid. Mai mult, aceeaşi opinie este împărtăşită de 44% din votanţii PNL, 49% din votanţii AUR şi 58% din votanţii USR. Aceste date explică de ce aproape toţi candidaţii partidelor măsuraţi pentru alegerile prezidenţiale au o intenţie de vot mai mică decât cea a partidelor pe care le reprezintă”, susține Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alegeri 2024

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Metoda de cercetare a sondajului

Studiul de opinie a fost efectuat de INSCOP Research la solicitarea Agenției de presă News.ro. Datele au fost colectate în perioada 19 – 27 iunie 2024, folosind metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul a inclus 1100 de persoane, selectate prin metoda eșantionării simple, stratificate, fiind reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) ale populației adulte din România, cu vârsta de 18 ani și peste. Metoda de cercetare utilizată a fost interviul prin intermediul unui chestionar. Eroarea maximă admisă pentru date este de ± 2.95%, la un nivel de încredere de 95%.

Alegerile prezidențiale, încă sub semnul întrebării

Consultările premierului Marcel Ciolacu cu partidele pentru alegerile prezidențiale s-au încheiat marți, 2 iulie. Fiecare delegație și-a spus pe rând opinia, iar o decizie urmează să fie luată în curând de guvern.

Varianta organizării alegerilor prezidențiale în Septembrie sau în Octombrie a căzut natural după ce PNL a revenit asupra deciziei inițiale și a impus miniștrilor săi să nu avizeze legislația necesară. În acest moment calendarul trebuie fixat în Noiembrie - Decembrie când alături de prezidențiale vin și alegerile parlamentare.

Revista presei
Efectul Chiron