TSG 1899 Hoffenheim, echipa care reprezintă în Bundesliga un sat de aproape 3.500 de locuitori, este noua senzaţie a fotbalului german, la 10 ani după ce o altă nou-promovată, 1. FC Kaiserslautern, reuşea o performanţă încă neegalată - să câştige titlul de campioană în primul sezon de după promovare.
După primele 11 etape, TSG Hoffenheim este lider în Bundesliga, cu 25 de puncte, având în acelaşi timp şi cel mai bun atac din Germania - 31 de goluri marcate. Vedeta echipei, bosniacul Ibisevic a marcat de 13 ori în campionat şi este golgheterul la zi în Bundesliga.
Cu patru puncte peste campioana Bayern Munchen şi nouă peste Werder Bremen, micuţa formaţie din Baden-Wurttemberg reuşeşte un parcurs excelent la prima apariţie în Bundesliga.
Sâmbătă, Hoffenheim a bifat al cincilea succes consecutiv în prima ligă germană, depăşind fără probleme formaţia Karlsruher SC, cu scorul de 4-1. "Dublele" reuşite de Ibisevic şi Obasi au însemnat a opta victorie a sezonului pentru Hoffenheim şi poziţia de lider în Bundesliga pentru a două etapă consecutivă.
"Caruselul" Hoffenheim
Hoffenheim a început spectaculos primul sezon în Bundesliga din istoria clubului cu o victorie clară, scor 3-0, în deplasare cu Energie Cottbus. Bosniacul Ibisevic, de două ori, şi senegalezul Ba au înscris pentru prima victorie a formaţiei din landul Baden-Wurttemberg pe prima scenă a fotbalului german. A urmat o victorie chinuită cu Borussia Mönchengladbach, acelaşi Ibisevic aducând încă trei puncte pentru Hoffenheim.
Înfrângerea din etapa a treia, scor 2-5 în deplasare cu Bayer Leverkusen i-a readus cu picioarele pe pământ pe elvii lui Ralf Rangnick. În ciuda scorului, "aspirinele" s-au desprins târziu, marcând ultimele două goluri în ultimele cinci minute de joc, pe fondul jocului ultra-ofensiv prestat de oaspeţi. A urmat încă un rezultat mediocru, 0-0 pe teren propriu cu VfB Stuttgart, echipa lui Ciprian Marica.
După două partide fără victorie, Hoffenheim s-a răzbunat pe Borussia Dortmund, învingând fosta câştigătoare a Ligii Campionilor cu 4-1. Ibisevic a marcat o nouă "dublă" şi se părea că Hoffenheim îşi revenise la forma arătată în primele două partide ale sezonului. A urmat meciul-şoc de la Bremen, pierdut cu scorul de 5-4. Werder, o altă echipă extrem de ofensivă din Bundesliga, a început în forţă partida, şi după o jumătate de oră de joc, conducea cu 4-1. Hoffenheim a început cursa de urmărire, şi în doar 40 de minute au reuşit egalarea, Compper marcând pentru 4-4 în minutul 71 al meciului. Experienţa superioară a "verzilor" din Bremen a dat roade după alte zece minute, când turcul Ozil a marcat golul victoriei, deşi gazdele evoluau în inferioritate numerică, după eliminarea lui Mertesacker.
După eşecul de la Bremen, "alb-albaştrii" din Hoffenheim nu au mai pierdut nicun punct, câştigând ultimele cinci partide din Bundesliga: 2-1, acasă, cu Eintracht Frankfurt, 5-2, în deplasare la Hanovra, 3-0, pe teren propriu, în faţa liderului de atunci, SV Hamburg, 3-1, în deplasare la Bochum, şi, ultima victorie, înregistrată sâmbătă, 4-1, acasă, cu Karlsruher SC, parcursul echipei fiind însă mai puţin spectaculos decât istoria de 109 ani a clubului. 18 ani spre succes Înfiinţată în urmă cu 109 ani, TSG Hoffenheim nu a avut prea mari pretenţii la ligile superioare din Germania. Asta până când un fost junior al clubului, Dietmar Hopp, s-a hotărât că formaţia din landul Baden-Wurttemberg merită o şansă în fotbalul profesionist.
Banii performanţei au venit de la firma SAP, al patrulea cel mai important producător de software din lume. În 1990, Hoffenheim juca în Liga a 8-a din stufosul fotbal nemţesc. În 1999, co-fondatorul SAP, Dietmar Hopp, a "dăruit" clubului un stadion de 5.000 de locuri. În sezonul 2003-2004, micuţul club juca pentru prima oară în Cupa Germaniei. Şi nu a făcut-o deloc rău, ajungând până în sferturile de finală ale competiţiei, în drumul spre această performanţă eliminând şi o echipa de mare valoare a primei ligi germane, Bayer Leverkusen.
În 2005, Hoffenheim a vrut să fuzioneze cu alte două cluburi, Astoria Walldorf şi SV Sandhausen. Hopp a propus ca viitorul club să se numească FC Heidelberg 06, lucru ce a stârnit nemulţumiri din partea patronilor celorlalte cluburi, care doreau ca echipă să evolueze la Eppelheim.
La un an după eşecul fuziunii, în 2006, Hoffenheim juca în liga a treia şi deja îşi făcea planuri pentru fotbalul mare. Hopp i-a propus un contract pe cinci ani lui Ralf Rangnick, fost antrenor la formaţii de renume ca VfB Stuttgart, Hannover 96 şi Schalke 04. Era începutul unui drum la capătul căruia avea să se afle poziţia de liden Bundesliga. Două promovări consecutive, din Regionalliga Sud în 2. Bundesliga şi apoi în Bundesliga, aduceau Hoffenheim-ul lui Rangnick în faţa unor formaţii ca Bayern Munchen, Bayer Leverkusen, Hamburg sau Borussia Dortmund.
În prima ligă nemţească, Hoffenheim joacă pe un stadion de împrumut, Carl-Benz-Stadion, din Mannheim. Asta pentru că stadionul echipei, care poartă numele patronului, nu îndeplinea condiţiile primei ligi. Din ianuarie 2009, liderul din Bundesliga va avea propriul stadion, cu 30.000 de locuri.
Precedentul 1. FC Kaiserslautern
În istoria recentă a primei divizii germane de fotbal, o singură formaţie a reuşit să câştige titlul de campioană în primul sezon după promovarea din 2. Bundesliga.
În 1998, Kaiserslautern, sub comanda lui Otto Rehhagel, a câştigat titlul în Germania, după ce cu două sezoane înainte retrogradase pentru prima oară în istorie în liga secundă.