Șasiul primului blindat românesc va intra în producție. Mașina de luptă va fi gata în 2024

Șasiul primului blindat românesc va intra în producție. Mașina de luptă va fi gata în 2024 Sursa foto: BlueSpace Technology Romania / facebook

O companie din România a anunțat că va începe să producă șasiului primului vehicul blindat românesc. Proiectul a fost botezat VLAH, vehicul de luptă autonom hidramat.

Este vorba despre o mașină de luptă, care va fi produsă integral în România.

Proiectul a fost botezat VLAH, vehicul de luptă autonom hidramat, fiind vorba despre un blindat de tip ușor, 4×4, cu o greutate de 9 tone, ”care face parte din gama autovehiculelor tactice blindate de tip ușor (ATBTU)”.

sursa foto: BlueSpace Technology

“Șasiul prototipului primei mașini de luptă produsă în România intră oficial în producție. Este un progres semnificativ al proiectului nostru pe care ne dorim să îl anunțăm public. Mai mult decât atât, în perioada imediat următoare, echipa noastră, împreună cu o echipă a partenerilor de la Zetor Engineering, va finaliza asamblarea componentelor de rulare și angrenare ale VLAH iar în etapa viitoare vom putea derula primele teste funcționale”, a declarat Constantin Pintilie, fondator al BlueSpace Technology, companie care va produce șasiul blindat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mașină de luptă pentru forțele armate

Compania anunță ca mașina de luptă este destinată forțelor armate române, și este capabilă să ofere protecție unui echipaj compus din cinci oameni.

”VLAH este destinat în primul rând industriei de apărare din România, fiind creat cu un avantaj major: producție și asamblare finală la nivel local, ceea ce se traduce prin costuri de achiziții mai mici. Pentru echiparea cu tehnologii viitoare, va exista posibilitatea de a se adăuga un motor electric pentru a crea o mașină hibridă și, în același timp, silențioasă iar securitatea echipajului va fi asigurată prin creșterea mobilității și îmbunătățirea nivelului de cunoaștere a situației de pe câmpul de luptă cu ajutorul unor senzori integrați”, a mai comunicat compania.

Echipat cu motor Mercedes

Mașina de luptă blindată va avea o tracțiune 4x4, și va fi echipată cu un motor Mercedes. De asemenea cutia de viteze și caseta de direcție vor fi produse cu cunoscuta firmă ZF Friedrichshafen AG.

”În luna martie a acestui an a fost încheiată negocierea privind achiziția componentelor principale ale sașiului, anume motorul (Mercedes), cutia de viteze, cutia de transmisiuni (ambele ZF Friedrichshafen AG), osii (Advanced Design Solution). În perioada următoare, după livrarea tuturor acestor componente, în locația BlueSpace Technology din România va începe producția sașiului și vor fi efectuate primele teste funcționale”, se mai arată în comunicatul celor de la Blue Space Tehnology.

Proiectul trebuie finalizat în 2024, după care va fi supus la o serie de teste de anduranță dar și de performanță militară.

Firma BlueSpace Technology este ”lider național în soluții inovatoare de securitate și apărare, singura companie acreditată NATO și singura companie privată producătoare de echipamente TEMPEST din Europa de Est”.