Evenimentul Zilei > Actualitate > Strică ochii televizorul? ȘASE MITURI despre vedere, ochelari şi operaţii cu laser
Strică ochii televizorul? ȘASE MITURI despre vedere, ochelari şi operaţii cu laser

Strică ochii televizorul? ȘASE MITURI despre vedere, ochelari şi operaţii cu laser

Orele petrecute în faţa televizorului nu afectează vederea, însă părul în ochi ar putea provoca strabism. Ochelarii de protecţie nu fac rău, din contră, dacă nu-i aveţi, puteţi căpăta grave deficienţe.

Îţi distrugi vederea dacă stai toată ziua cu ochii în monitor – acesta este doar o scuză de care se folosesc părinţii care nu-i pot dezlipi pe cei mici de calculator. Medicii dărâmă şi alte mituri.

1. Televizorul şi calculatorul distrug vederea

FALS. Ipoteza nu se susţine, aduc lămuriri doctorii. "Privitul la televizor sau la calculator prea aproape sau pentru perioade lungi de timp oboseşte ochii, însă nu le schimbă forma şi nu le slăbeşte vederea", precizează medicul oftalmolog Mircea Filip, de la Cabinetul Amaoptimex, din Bucureşti.

2. Părul strică ochii

PARŢIAL ADEVĂRAT. Copiii a căror vedere este în faza de dezvoltare pot avea probleme oftalmologice mai târziu, dacă stau cu părul în ochi.

"La vârsta de 2-4 ani, când începe dezvoltarea vederii binoculare, ochii încep să înveţe să vadă împreună pentru a obţine efectul tridimensional. Acoperirea multă vreme a unui ochi cu părul poate duce la apariţia strabismului", explică oftalmologul. Adulţii nu sunt afectaţi de acest obicei.

3. Lumina neonului afec­tează vederea

FALS. Dacă citiţi în lumină artificială, de neon, ochii vă obosesc mai repede şi apar dureri de cap, însă vederea în sine nu este afectată.

4. Soarele vă poate "arde" retina

ADEVĂRAT. Dacă priviţi direct spre soare, fără ochelari de protecţie, puteţi suferi leziuni ireversibile. "Soarele poate să ardă retina şi să provoace scăderea definitivă a vederii. Este de ajuns ca omul respectiv să nu mai poate citi", spune medicul.

5. Ochelarii de soare fac rău

FALS. Ochelarii de soare nu forţează ochii şi nu afectează vederea atât timp cât au protecţie completă UV (UV400).

6. Operaţia cu laser te scapă definitiv de probleme

FALS. Intervenţiile cu laserul corectează dioptriile, însă nu există nicio garanţie că, după operaţie, rezultatul va fi definitiv. "Tinerii de 20 de ani care fac o astfel de intervenţie nu au probleme până la vreo 40 de ani. După această vârstă, s-ar putea să aibă nevoie de ochelari pentru citit", mai precizează medicul.

"Privitul la televizor şi la calculator de aproape sau pentru perioade mai lungi oboseşte ochii, favorizează durerile de cap, dar nu afectează vederea.“

Mircea Filip, medic oftalmolog