Condamnări în „rețeaua bancherilor”. Șase Mercedes-uri scumpe nu au mai fost găsite

Condamnări în „rețeaua bancherilor”. Șase Mercedes-uri scumpe nu au mai fost găsiteSursa foto: Arhiva EVZ

După ani de procese, judecătorii de la Curtea de Apel București au pus punct unui dosar legat cu fraude la firmele de leasing de autoturisme de lux.

Condamnări în rețeaua bancherilor, acuzați de fraude cu mașini de lux. Șefii rețelei sunt Mihai Stan și Daniel Ruse. Activitatea lor infracțională a fost uriașă în perioada anilor 2010-2013.

Rețeaua a pus la punct o metodă prin care firmele de leasing de autotuturisme au fost înșelate cu aproximativ două milioane de lei noi.

În acest dosar, judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus condamnarea a cinci persoane. Pedepse mai mari au primit Mihai Stan - cinci ani și nouă luni de închisoare și Mihai Toma - (4 ani și 4 luni). Ceilalți trei inculpați au primit pedepse mici, Iulian Stanciu - doi ani și cinci luni, Marius Parici - un an și zece luni și Daniel Ruse - un an și opt luni de închisoare. Astfel, judecătorii au dispus condamnări în rețeaua bancherilor, deși mare parte din aututurisme nu au mai fost găsite.

Cei cinci au fost acuzați de procurorii DIICOT de înșelăciune în formă continuată, complicitate la înșelăciune și uz de fals în formă continuată. În plus, gruparea a fost obligată să plătească către Mercedes Benz Leasing SA, suma de 1.89 milioane lei.

Bancherii au acționat și la firma de leasing

Procurorii DIICOT spun că cel care conducea efectiv gruparea este Mihai Stan. Rețeaua a acționat pe mai multe paliere, fiind supranumită și ”rețeaua bancherilor”.

Despre lovitura cu cele nouă autoturisme de lux, marca Mercedes, aceasta s-a petrecut între anii 2010-2011. Gruparea din Sintești a luat cele nouă mașini, folosindu-se actele a trei societăți comerciale.

Anchetatorii susțin că toate documentele prezentate au fost falsificate. Bilanțurile contabile, deși erau pe minus rău de tot, au fost trecute pe plus, arătând faptul că firmele respective aveau profituri foarte mari. Toate aceste probe au dus la condamnări în rețeaua bancherilor.

După ce au luat mașinile, și au plătit doar prima rată, membrii grupării le-au vândut. Acestea au fost găsite după câțiva ani în țări precum Germania, Slovacia, Polonia sau Albania. Anchetatorii mai spun că din cele nouă mașini, doar trei au mai fost recuperate.

Este vorba despre niște modele Mercedes a căror valoare de piață depășește suma de 50.000 de euro. Cele nouă autoturisme sunt modele precum ML 300 sau CLS 350,S350 sau C200.

Rețeaua bancherilor implicată în fraude uriașe

Gruparea Stan - Ruse este foarte cunoscută pentru procurorii DIICOT, mai ales de modul direct în care a acționat. Surse judiciare susțin că membrii rețelei vizau doar infracțiuni din domeniul ”gulerelor albe”.

În 2012, procurorii DIICOT au derulat o amplă acțiune de destructurare a rețelei, după un ”tun”  cu un prejudiciu de 22 milioane de euro. Astfel, aceste condamnări în rețeaua bancherilor, nu sunt singulare pentru șefii rețelei.

”În perioada 2010-2012, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substanţiale. Este vorba de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare. Erau utilizate documente falsificate. Se mai reţine că învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje”, se arată într-un comunicat DIICOT.

La vremea respectivă, anchetatorii i-au dus la audieri și pe Aurel Șaramet, directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM. Un alt inculpat a fost Mihai Grigoriu, vicepreședinte de bancă. În plus, rețeaua a mai avut parte de sprijinuil a mai multor angajați din Ministerul Economiei.