Evenimentul Zilei > Actualitate > Șase cadre medicale de la „Marius Nasta”, infectate cu Covid-19, din cauza unei asistente
Șase cadre medicale de la „Marius Nasta”, infectate cu Covid-19, din cauza unei asistente

Șase cadre medicale de la „Marius Nasta”, infectate cu Covid-19, din cauza unei asistente

Caz revoltător la Institutul „Marius Nasta”. O asistentă și-a îmbolnăvit alte cinci colege, pentru că nu a purtat echipamentul de protecție regulamentar, deși a fost avertizata de medici. Ulterior, șase cadre medicale, asistente și infirmiere, au fost infectate cu noul coronavirus.

Asistenta va fi cercetată acum în Comisia de Disciplină.

„Șase cadre medicale sunt infectate cu virusulul SARS-CoV-2. Nu sunt în stare gravă, sunt cadre medicale care nu au respectat procedura de dezechipare. Una a fost trimisă acasă în momentul respectiv, pe parcursul izolării s-a pozitivat. O altă persoană care nu a respectat procedura de dezechipare și procedura de protecție în zona verde a infectat alte colege. Nu pot să spun decât că aceste colege au fost atentionațe de medici în rapoartele de gardă.

Ele au fost izolate imediat, din momentul în care s-au constatat abateri de la procedură. Cel puțin acea colegă a luat contact în timpul turei cu alte patru fete și ele sunt infectate. Pacienți nu au fost infectați.

Asistenta a fost instruită, și-a asumat purtarea echipamentului. Sunt foarte tristă, eu și cei care au văzut-o și care i-au atras atenția că viziera și mănușile nu se dau jos în zona de COVID, că acest combinezon nu se întoarce la mânecă în zona de COVID. Procedura la Marius Nasta prevede ca în momentul în care iese din zona de COVID tot personalul trebuie să facă duș să-și spele părul. Totul este organizat ca riscul de contaminare să fie cât mai mic. Managementul poate să le pună la dispoziție, să facă instruire, dar dacă ea când e acolo și trebuie să-și asume actul medical nu o face, este o problemă de comisie de disciplină. Este inadmisibil.

Este anormal să vrei să faci totul bine și să nu îți asumi cu responsabilitate ce ai de făcut. Responsabilitatea trebuie să fie în fiecare moment, nu ne jucăm. Poate cu tuberculoza suntem obișnuiți, dar nu e tuberculoză, riscul de infectare e mult mai mare. Noi nu suntem deloc ca imunitate pregătiți pentru asemenea inamic, nu putem trata lucrurile cu superficialitate”, a declarat Beatrice Mahler, managerul spitalului „Marius Nasta”, la Digi 24.