Șarpele-lasou, noua descoperire a oamenilor de știință. Ce îl face special

Șarpele-lasou, noua descoperire a oamenilor de știință. Ce îl face special

Oamenii de știință au descoperit, în insulele Pacificului, o nouă specie de șarpe care are funcția unui lasou. Până acum erau cunoscute doar 4 tipuri de mișcare a reptilelor.

Șarpele-lasou este cea mai recentă senzație a științei. Cercetătorii de la Colorado State University și University of Cincinnati au descoperit o specie de șarpe prădător în insula Guam din Pacific. Descoperirea s-a realizat pe durata unui studiu legat de o specie nativă de pasăre de pădure de pe teritoriul Microneziei.

Ca parte a noului studiu, specialiștii au instalat cilindri metalici înalți. Aceștia erau destinați să împiedice șerpii și alte specii prădătoare ca ratonii să se cațere pe cutiile păsărilor. Însă șerpii de copaci maronii au reușit să găsească o cale prin care să depășească obstacolele montate.

„Inițial, capcana a funcționat în cea mai mare parte", a declarat Thomas Seibert de la Colorado State University, co-autor al studiului, într-un comunicat de presă. Acesta a precizat că el și colegul lui au vizionat în jur de 4 ore de înregistrări video, unde au remarcat cum un șarpe s-a încolăcit asemenea unui lasou în jurul unui cilindru și s-a cățărat până sus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Implicații importante pentru conservarea speciilor

Șarpele de copac maroniu se poate întâlni în Australia, Papua New Guinea, estul Indoneziei și câteva dintre insulele Pacificului. A fost introdus accidental pe insula Guam la finalul deceniului 4 sau începutul deceniului 5 al secolului trecut. De atunci reptilele au fost decimate de populațiile de păsări de pădure aflate pe insulă. Această specie de reptile poate produce pagube și pene de curent. Noua descoperire are implicații importante pentru conservarea speciilor.

„A înțelege felul în care se pot cățăra șerpii de copaci maronii și limitele lor are implicații directe pentru conturarea barierelor care reduc dispersaree. De asemenea, este important și pentru a evalua unele dintre efectele vătămătoare ale speciilor extrem de invazive.

Având în vedere că această specie de șarpe poate folosi locomoția tip lasou pentru a surmonta stâlpii sau cilindrii de o anumită mărime, putem proiecta obstacole pentru a proteja mai bine cuiburile păsărilor folosite pentru restaurarea unora dintre păsările din Guam", explică Bruce Jayne de la University of Cincinnati, care a fost implicat în studiu.

Nouă arhitectură a mișcării

Până acum se știa că șerpii sunt capabili de 4 tipuri de mișcare: rectilinie, ondulare laterală, mișcare asemănătoare vântului și armonicii. Însă acest tip nou diferă de mișcările de armonică pe care șerpii le folosesc în mod uzual pentru a se cățăra pe crengile copacilor și pe conducte. Șarpele de copac maroniu folosește buclele în spațiu de tip lasou pentru a forma o singură regiune de prindere. Reptila folosește mișcări reduse tip curbă în interiorul buclei spațiale, pentru a înainta lent la cățărare.

Totuși, există vești bune pentru păsările din Guam, ne asigură oamenii de știință. Felul de cățărare tip lasou folosit de această specie de șarpe este asemănător unei lupte. Cercetătorii au remarcat că reptila se mișcă destul de lent, alunecă deseori, se oprește pentru a se odihni. În plus, respiră greu pe măsură ce avansează în acest fel. Studiul a fost publicat, luni, în revista de specialitate Current Biology.

Sursa: HuffPost