Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ziua de „dezlegare" a pântecelor sterpe. Obiceiuri practicate de femeile care vor să nască prunci

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ziua de „dezlegare" a pântecelor sterpe. Obiceiuri practicate de femeile care vor să nască prunciAdormirea Maicii Domnului, 5 august / Sursă foto: Bisericaadonai.ro

Pe 8 septembrie, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, femeile creștine care vor să nască prunci obișnuiesc să se roage cu smerenie la Sfânta Fecioară Maria, care „dezleagă" pântecele sterpe. În această zi, rugăciunile sunt mai puternice, iar conform scrierilor bisericeşti, casa celor care se roagă va fi protejată împotriva focului,vântului, grindinei și a altor intemperii.

Conform tradițiilor populare, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, femeile care suferă de infertilitate obișnuiesc să meargă la biserică, rugându-se asemenea Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana.

Obiceiuri populare de Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului

Pe lângă asta, pentru dezlegarea pântecelui, femeile obișnuiesc să ţină aprinsă o candelă în fața icoanei Sfintei Fecioare, apărătoarea fetelor necăsătorite, a femeilor însărcinate, a mamelor și a copiilor, dar și a tuturor celor care cred în Hristos Mântuitorul.

Tot de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, pe 8 septembrie, familiile care-și doresc copii își îndreaptă rugăciunile şi către Sfinții Stelian, Nectarie Taumaturgul, Anton sau Efrem cel Nou, cunoscuți a fi protectorii femeilor care vor să nască prunci.

„Orice ţipete, orice cuvinte murdare îl spurcă deja pe copil, întipăresc deja în inima lui imaginile viciului şi patimilor; şi, dimpotrivă, cu totul altfel se cristalizează destinul pruncului dacă viitoarea mamă, rugându-se, contemplă deseori icoana Preacuratei Maici a lui Dumnezeu", scrie Doxologia.ro.

Cea mai puternică rugăciune de rostit la sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.