Sărbătoarea aşteptată de fetele mari. Tradiții, obiceiuri și superstiții noaptea de Sfântul Andrei

Sărbătoarea aşteptată de fetele mari. Tradiții, obiceiuri și superstiții noaptea de Sfântul Andrei Sursa foto: Youtube

Mai sunt doar câteva zile până la Sfântul Andrei, iar majoritatea fetelor nemăritate așteaptă cu sufletul la gură noaptea magică de dinaintea sărbătorii Ocrotitorului României pentru a-și pune busuioc sub pernă, o tradiție de secole care se păstrează și astăzi în foarte multe zone ale țării.

Noaptea de Sfântul Andrei este pentru românii de la sate una magică. În această seară, majoritatea fetelor nemăritate fac diverse ritualuri pentru a afla cine le este bărbatul sortit.

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele îşi pun busuioc sub pernă

Unul dintre ritualuri este cel al așezării unui fir de busuioc sub pernă pentru a atrage vise cu ursitul. Un alt ritual pe care fetele îl practică în această noapte este mersul spre gard cu ochii închiși, numărarea de pari și legarea lor cu ață.

Tot în această noapte magică, flăcăii și fetele mari se adună în cete și fac o serie de activități specifice precum „turta lui Andrei”.

Ne puteți urmări și pe Google News
busuioc în noaptea de Sfântul Andrei

Sursă foto: Facebook

Superstiţii şi obiceiuri

În noaptea de Sfântul Andrei nu doar tinerii practică diverse ritualuri, ci și femeile măritate. Unul dintre ele este cel al întorsului oalelor și cănile cu gura în jos. Sau a scosului cenușii calde din sobă pentru a preveni adăpostirea strigoilor.

De asemenea, acestea împrăștie bucăți de pâine în curte, astfel încât strigoii să le mănânce și să nu intre în casă.

Usturoiul este un alt element nelipsit din ritualurile practicate de români în noaptea de Sfântul Andrei. Bătrânii spun că pentru a ține vârcolacii la distanță, se atârnă șiruri de usturoi la intrare, iar o lumină trebuie să rămână aprinsă.

Totodată, există și obiceiul de a unge tocurile ușilor și ferestrelor cu usturoi. Iar animalelor li se adaugă un fir de busuioc în hrana lor sau li se oferă apă cu o picătură de apă sfântă.

Un obicei mai vechi implica descântecul sării, constând în îngroparea unui drob de sare descântat în fața grajdului. Acesta era apoi dezgropat la primăvară și amestecat în hrana animalelor pentru a le proteja de farmece, scrie BZI.ro.

De Sfântul Andrei, se practică obiceiul de a însămânța grâul la miezul nopții. Astfel, la prima oră a zilei de 30 noiembrie, semințele pot fi așezate în apă. Apoi plantate într-un ghiveci sau într-un recipient cu burete sau vată îmbibat cu apă în cazul lipsei de pământ.

Furatul porţilor în noaptea de Sfântul Andrei

În satele din stânga Prutului se mai păstrează tradiţia se mai păstrează tradiţia ca gospodarilor care au fete de măritat să li se fure porţile.

Se consideră că astfel se deschide calea fetei să se mărite.

Se consideră că cu cât mai departe este dusă poarta, cu atât mai repede se va mărita fata.