Sârba e la modă în tenisul mondial

Sârba e la modă în tenisul mondial

După ce la finele lui 2010 au câştigat Cupa Davis, plavii uimesc lumea şi în 2011, prin triumful de ieri al lui Djokovici.

Novak Djokovici (23 de ani) s-a încoronat din nou rege la Australian Open, repetând ieri isprava din 2008. Sârbul a câştigat convingător meciul cu britanicul Andy Murray (23 de ani), scor 6-4, 6-2, 6-3. În întrecerea feminină de la Melbourne s-a impus belgianca Kim Clijsters, care a învins-o sâmbătă pe chinezoaica Na Li, scor 3-6, 6-3, 6-3.

Sunt de trei ori mai puţini decât românii, dar produc de câteva ori mai mulţi jucători de tenis de mare valoare decât noi. Serbia domină tenisul mondial, fiind iarăşi în sărbătoare. Asta după ce, în decembrie 2010, acelaşi Djokovici a condus echipa de Cupa Davis spre câştigarea "Salatierei".

În acest timp, românii trăiesc din amintiri, contând în prezent doar pe Horia Tecău, care face rezultate importante în proba de dublu (a jucat finala la Wimbledon împreună cu suedezul Robert Lindstedt şi a ajuns în semifinale la Australian Open alături de Bethanie Mattek- Sands). Prima "rachetă" a ţării, Victor Hănescu, nu reuşeşte să spargă barierele în marile concursuri, iar Adrian Ungur şi Victor Crivoi se zbat în anonimatul unor întreceri de tip challenger.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noi nu avem o strategie"

România stă bine la fete, dar nici aici nu avem jucătoare de Top 10, în condiţiile în care sârboaicele Ana Ivanovici şi Jelena Jankovici au cochetat până nu de mult cu prima poziţie WTA.

EVZ a căutat explicaţiile diferenţei mari de rezultate dintre români şi sârbi chestionând doi specialişti.

"Ce nu avem noi? Nu avem o strategie, un drum de urmat. În plus, jumătate dintre cei care au carnete de antrenor de tenis la noi nu ştiu cu ce se mănâncă acest sport! Astfel, cu neştiinţa lor, reuşesc să-i sperie pe copii. În plus, nu se pune accent pe tehnică. Iar dacă nu deprinzi bine loviturile, îţi e greu să progresezi", spune Dinu Pescariu, fost jucător, în prezent patron al unei şcoli de tenis.

"Sârbii sunt mai uniţi, mai luptători. Dacă au o problemă, se supără şi apoi se pun pe treabă. Când joacă Serbia, îi vezi pe toţi în vestiar uitându-se la televizor. Noi suntem mai individualişti, fiecare pe drumul lui", susţine Firicel Tomai, fost antrenor al lui Hănescu şi care acum o pregăteşte pe Simona Halep.