Săracii Ligii I n-au bani de arbitraje corecte

Săracii Ligii I n-au bani de arbitraje corecte

După ce i-au obişnuit cu „stimulente” pe „fluieraşii” autohtoni, cluburile află acum că brigăzile străine sunt prea scumpe.

Patru brigăzi străine vor oficia în acest weekend la meciurile etapei cu numărul 32 din Liga I la fotbal, a anunţat ieri Comisia Centrală a Arbitrilor. Invazia „fluieraşilor” reprezintă un record şi o palmă dată unui arbitraj anchetat de DNA pentru corupţie.

Pe 29 aprilie, Mircea Sandu, şeful FRF, anunţa că 14 meciuri din finalul sezonului Ligii I vor fi arbitrate de străini. Decizia federaţiei viza doar jocurile dintre echipele angrenate în lupta pentru titlu sau pentru Liga Europei. Ulterior, Gaz Metan şi Oţelul, implicate în lupta pentru evitarea retrogradării, au cerut şi ele brigăzi străine. Nu au fost singurele echipe interesate, dar cheltuielile mari i-au determinat pe şefii cluburilor mici să dea înapoi. Oţelul a renunţat la idee după un singur meci!

Pentru arbitrii străini, preţurile sunt fixe: 2.000 de euro - “centralul” şi 1.050 de euro - “tuşierul”. Transportul, cazarea şi masa saltă costurile la cel puţin 11.000 de euro pe meci.   După ani în care au încurajat „stimularea” arbitrilor, plătind din greu pentru a le obţine favorurile, cluburile româneşti lovite de criză descoperă acum că au ajuns într-o situaţie fără ieşire: arbitrii autohtoni sunt compromişi, iar cei străini sunt prea scumpi.

Ne puteți urmări și pe Google News
"Dacă ar fi fost după mine, n-aş fi chemat niciun arbitru străin. Noi însă ne supunem Comitetului Executiv al FRF, care a luat această decizie." - Ioan Igna, preşedintele interimar al CCA

LIGA I   „Străinii” din etapa a 32-a

RENTEAZĂ?   Brigăzile române, de trei ori mai ieftine

Preşedintele echipei de fotbal Oţelul Galaţi, Marius Stan, ne-a mărturisit că brigada condusă de rusul Iuri Başkakov la meciul cu Unirea Urziceni, scor 0-1, din etapa trecută, a costat puţin peste 10.000 de euro, dar că se întreabă dacă mai merită să insiste pe această idee şi la meciurile ulterioare. „Noi am făcut o hârtie... Sincer, nu ştiu însă dacă mai are rost”, ne-a spus Stan. Gaz Metan se ţine tare şi, sâmbătă, la meciul de pe teren propriu cu Gloria Bistriţa, va avea brigadă străină.

Delegarea arbitrilor străini a băgat la cheltuială cluburile organizatoare, care, la acest capitol, scapă mult mai uşor atunci când sunt fluierate de români. Un „central” autohton costă 5.340 de lei, în timp ce un „asistent” primeşte 3.560 de lei. Al patrulea oficial câştigă şi el 1.334 de lei. Toţi sunt însă obligaţi să-şi achite din aceşti bani transportul, cazarea şi masa. Refuzaţi de englezi, unguri şi portughezi

De la hotărârea făcută publică de Mircea Sandu pe 29 aprilie, şapte meciuri din Liga I au fost fluierate de străini. Prima partidă a fost Dinamo - CFR Cluj, scor 1-0, din etapa a 28-a, care l-a avut la centru pe israelianul Asaf Kenan.

„Dacă ar fi fost după mine, n-aş fi chemat niciun arbitru străin. Noi însă ne supunem Comitetului Executiv al FRF, care a luat această decizie şi a fixat partidele care vor avea parte de arbitraje străine”, ne-a mărturisit, ieri, Ioan Igna, şeful interimar al arbitrajului românesc. Igna spune că mai multe federaţii au refuzat să trimită arbitri în România. „Suedia, Anglia, Ungaria şi Portugalia au declinat cererea. Motivul oficial? Programul încărcat al competiţiilor interne”, a spus Igna.