Şapte state evaluează aderarea la NATO de acum 20 de ani
- Iuliu Vlădescu
- 2 aprilie 2024, 14:21
Miniştrii din şapte state est-europene au apreciat împreună semnificaţia pentru ţara lor a apartenenţei la NATO.
Cei șapte pentru NATO din 2024
După cum se menţionează într-o declaraţie publicată vineri, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la cea mai mare extindere a Alianţei transatlantice de apărare: „De la aderarea noastră la NATO în urmă cu 20 de ani, securitatea, libertatea şi bunăstarea noastră se află pe un fundament mai puternic decât oricând de-a lungul istoriei”.
„Toţi pentru unul şi unul pentru toţi constituie un principiu care ne-a adus aici şi ne va conduce spre viitor”.
Declaraţia a fost semnată de către miniştrii de Externe din Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria, Slovenia şi Slovacia. Toate cele şapte state au aderat la NATO în 29 martie 2004.
Țările care se felicită pentru decizia de acum două decenii
„Această dată marchează o piatră de hotar pe drumul din zonă parcurs sub umbrela defensivă alb-albastră menţinută de angajamentul de fier al aliaţilor de a sări în apărarea celorlalţi împotriva tuturor ameninţărilor” au evidenţiat diplomaţii de frunte ai ţărilor din flancul de Est al NATO, îngrijoraţi pentru securitatea lor din cauza războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Sarcina prioritară de bază a NATO urmează să fie în aceste condiţii descurajarea şi apărarea colectivă. Cele şapte state au făcut un apel comun în vederea susţinerii în continuare a Ucrainei atacate de Rusia deja mai bine de doi ani.
Țările NATO caută mai mulți bani pentru apărare
„Trebuie să garantăm că se pune capăt clar acestei agresiuni, au scris miniştrii. Este nevoie aici de acordarea dreptăţii pentru victime, de a cere socoteală din partea celor responsabili, precum şi de o pace dreaptă şi durabilă”.
Miniştrii Alianţei au cerut de asemenea mai mulţi bani destinaţi apărării. „Ne aşteptăm din partea tuturor partenerilor de alianţă să preia partea cuvenită în sensul îndeplinirii datoriei lor pe termen lung de a investi anual cel puţin 2% din PIB pentru apărare” - s-a mai precizat în declaraţie, potrivit KleineZeitung.
(Traducerea: Imola Stănescu, RADOR RADIO ROMANIA)