Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani

Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți baniEconomii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Într-o lume în care cheltuielile par a crește constant, economisirea banilor devine o prioritate pentru mulți dintre noi. Cu toate acestea, realizarea acestui obiectiv poate părea uneori copleșitoare sau dificil de realizat. Însă, cu aplicarea unor reguli simple și eficiente, poți construi o bază solidă pentru economisirea și gestionarea eficientă a finanțelor tale. Iată 7 reguli create de specialiști în domeniu, care te vor ajuta să economisești mulți bani.

Implică-te în programe de loialitate

De la strategii de economisire de zi cu zi până la sfaturi pentru planificarea pe termen lung, jurnaliștii de la huffpost.com au stat de vorbă cu experți în finanțe pentru a aduna cele mai puțin evidente sfaturi legate de bani. Un prim sfat este să nu eviți să cheltui, bineînțeles inteligent

„Un preț mic pentru un produs prost este de fapt o afacere teribilă, deoarece vei sfârși prin a cheltui mai mult, pe termen lung, pentru a înlocui articolele fabricate la costuri reduse care se strică ușor," a declarat Andrea Woroch, expertă în finanțe pentru consumatori și bugete, pentru HuffPost. „Concentrează-te pe calitate și cheltuie mai mult dacă asta înseamnă că va dura”.

Specialista încearcă să facă economii la produse de calitate cumpărând articole second-hand de la mărci renumite. Pentru articolele mai scumpe, ea sugerează să profiți de promoțiile de reducere la magazine și să achiziționezi articole sezoniere (cum ar fi mobilierul de grădină și hainele de iarnă) la sfârșitul sezonului.

Alte sugestii includ: implică-te în programe de loialitate gratuite și caută cupoane online înainte de a face o achiziție.

7 reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani: Nu încerca să faci schimbări radicale cu bugetul tău

„Chiar dacă un buget detaliat te menține pe drumul cel bun pentru a-ți atinge obiectivele financiare, unul prea restrictiv te va da înapoi rapid din cauza epuizării," a explicat Woroch. „Și dacă încerci să îți schimbi toate obiceiurile de cheltuire peste noapte, va fi dificil să te ții de plan."

În loc să faci schimbări mari, aceasta sugerează să faci câteva ajustări mici în obiceiurile tale de cheltuire și economisire - apoi să le dezvolți treptat, pe măsură ce devin parte din rutina ta zilnică.

Totodată a subliniat și importanța de a aloca bani în bugetul tău pentru cheltuieli care sunt valoroase pentru tine. De exemplu, dacă ieșirile la cină cu prietenii sau partenerul sunt o prioritate, asigură-te că le incluzi în bugetul tău. În același timp, găsește modalități de a tăia din alte cheltuieli, cum ar fi anularea abonamentelor neutilizate și reducerea consumului de energie prin deconectarea dispozitivelor.

economii bani

Sursă foto: Unsplash

Fă-ți o listă de cumpărături, pentru a evita cheltuielile inutile

„Este extrem de ușor acum în societatea noastră să cheltuim bani fără să ne gândim," a spus Anne Lester, autoarea cărții "Your Best Financial Life”.

„Poți să te înscrii pentru auto-reînnoire... vezi ceva drăguț pe Instagram, apeși și gata, l-ai cumpărat."

Însă, accesibilitatea ușoară la cumpărături poate duce la cheltuieli fără discernământ. În loc, Lester sugerează să încetinești și să faci din cheltuirea banilor o decizie mai conștientă.

Un mod în care ea gestionează acest lucru este să creeze întotdeauna o listă de cumpărături înainte de a intra într-un magazin sau de a face achiziții online. Pentru cumpărăturile online, ea recomandă să-ți aloci un moment specific în fiecare săptămână pentru a face achiziții. Când examinezi lista, întreabă-te: Este într-adevăr necesar? Există un moment concret în viitor când știu că voi folosi acest lucru? Pur și simplu faptul de a face lista îți oferă timp să reflectezi dacă achiziția este într-adevăr justificată.

În ceea ce privește abonamentele, este ușor să uiți de cele care sunt setate să se "auto-reînnoiască." Lester recomandă să faci periodic o "curățenie a abonamentelor," trecând în revistă toate abonamentele tale și anulând pe cele pe care nu le mai folosești.

Apelează la transferul automat de bani

„Ar trebui să automatizezi tot ce poți legat de economisire, astfel încât să nu fie nevoie să iei o decizie conștientă în acest sens," a spus Lester. "Dacă nu o faci, inițiezi o conversație ... cu tine însuți despre ce ai putea face cu acei bani, și adesea pierzi pentru că cumpărarea de lucruri este mai distractivă decât economisirea."

Michael Finke, profesor de management al averii la The American College of Financial Services, recomandă să configurezi o transferare automată către un cont de economii cu randament ridicat. De exemplu, dacă primești salariul la sfârșitul lunii, poți programa o transferare în prima zi a lunii următoare.

"Banii într-un cont curent pot fi tentanți pentru a fi cheltuiți," a spus el. "Transferurile regulate către un cont de economii cu randament ridicat te pot ajuta să îți construiești un fond de urgență fără a simți durerea de a scrie un cec."

Specialistul recomandă de asemenea, stabilirea unui transfer automat de bani către un cont de pensii.

Acordă o atenție mai mare cumpărăturilor cu valori mici de bani

Când examinezi extrasele de cont ale cardului tău de credit, poate fi tentant să acorzi atenție doar achizițiilor mai mari. Totuși, este crucial să examinezi și cheltuielile mai mici.

„Nu fiecare încărcare frauduloasă este o serie de cumpărături de patru cifre," a spus Sara Rathner, expertă în finanțe personale la NerdWallet, pentru HuffPost. "Adesea, hoții testează cardul tău cu câteva achiziții de doar câțiva dolari."

Acest tip de achiziții sunt adesea ignorate, iar dacă treci cu vederea aceste detalii, s-ar putea să nu observi ulterior încărcări frauduloase mai mari.

Se recomandă verificarea frecventă a extraselor de cont ale cardului de credit și, dacă observi ceva neobișnuit (chiar și o tranzacție de câțiva dolari), să raportezi imediat acest lucru companiei emitente a cardului tău de credit.

Deschide conturi bancare separate în funcție de obiective

„Majoritatea clienților mei au cel puțin un cont de investiții pe termen lung, îi încurajez să ia în considerare deschiderea unui alt cont de investiții pentru obiectivele pe termen mediu," declară pentru aceeași sursă Elaine King, un planificator financiar certificat și fondator al Family and Money Matters.

Obiectivele pe termen mediu ar putea să includă achiziționarea unei locuințe, finanțarea educației, investiția într-o proprietate pentru venituri suplimentare sau demararea unei afaceri.

„Când separăm conturile de investiții, ne propunem să potrivim alocarea portofoliului la obiectivele și orizonturile de timp specifice și, în final, să economisim timp și bani," a explicat ea. Dacă planul tău pe termen scurt este să achiziționezi o casă, ar trebui să investești "fondul imobiliar" în active cu lichiditate crescută și randament pe termen scurt.

Cum să gestionezi și să economisești finanțele personale

În primul rând, este esențial să știi că nu există o strategie "universal valabilă" în gestionarea finanțelor personale.

„Finanțele personale sunt personale și sezoniere ... [ar trebui să se bazeze] pe valori [și] circumstanțe de viață," a spus Kara Stevens, fondatoarea The Frugal Feminista și autoarea cărții "Heal Your Relationship With Money."

Odată ce înțelegeți că prioritățile altor persoane nu sunt aceleași cu ale tale, "veți putea identifica mai bine instrumentele ... care au cel mai mult sens pentru voi."

Înainte de a elabora un plan financiar, Patrick Yono, fondatorul și CEO-ul Sure Life Financial, sugerează să identifici ceea ce este important pentru tine:Ce tip de locuință îți dorești? Ce echilibru între viață și muncă este potrivit pentru tine? La ce interese vrei să te dedici? Odată ce ai clar scopul final, poți să îți stabilești strategia pentru a câștiga banii necesari, tipurile de investiții potrivite etc.

Stevens a subliniat importanța flexibilității și a deschiderii față de schimbările care au loc atât în viața noastră de zi cu zi, cât și în lumea înconjurătoare, sugerând să nu fim rigid legați de "regulile" noastre financiare.

„Există multe reguli de bază acolo când vine vorba de bani, dar nu simțiți presiunea de a le urma pe toate. Cel mai bun lucru pe care îl poți construi în planul tău financiar personal este flexibilitatea de a face modificări după cum este necesar”, a mai spus acesta.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News