Săptămâna unui președinte

Săptămâna unui președinte

Cronica unei săptămâni furtunoase: a început cu un covor chinezesc și s-a terminat cu un cargou israelian... Serioja primește marșruta.

Seria neagră a început de la plecarea spre Sankt Petersburg. De cum s-a urcat domnul Putin în trenul său blindat, aghiotantul i-a prezentat mapa. Primul material: raportul SVR despre primirea triumfală făcută, la Beijing, fostului Secretar de Stat Henry Kissinger.

Cel care a orchestrat, în anii 1960, reluarea relațiilor americano – chineze! E clar: e trimis să netezească relația dintre Washington și Beijing, cam șifonată în ultima vreme. Iar chinezii îl primiseră pe covorul roșu brodat cu grifoni de aur! Nu-i convenea, dar n-avea cum să împiedice această apropiere. Putea însă să-l pună pe Serghei Mardan să huiduiască de pe margine, la Rusia 1 TV. Deci, domnul Putin a luat telefonul ”scurt” și l-a sunat:

- Serghei, ai liber la China.

A doua notă din mapă: raportul domnului Lavrov despre conversația cu ministrul turc de Externe, pe tema cerealelor. Turcii amenințau că, dacă nu se deblochează transporturile de grâne, ratifică aderarea Suediei la NATO. Nu-i convenea, dar nici ăstora nu prea avea ce să le facă. Domnul Putin a ridicat din nou telefonul ”scurt”:

- Măi Serioja, ai liber și la Turcia!

Iată și dosarul Conferinței Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Dacă acum un an participaseră 43 de șefi de State africane, anul ăsta veneau numai 17. În aprecierea FSB, capul răutăților e generalul Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului: studii militare în Marea Britanie și Statele Unite, fost șef al spionajului militar, în relații cu CIA. Și nici ăstuia nu prea avea ce să-i facă! Trebuia să se mulțumească, din nou, cu prestația lui Mardan...

- Serioja, să dai și-n egipteni, bine?

Apoi, domnul Putin s-a făcut comod și a pornit televizorul. Serioja Mardan era în mare vervă și executa ordinele cu sârg: „Dacă o țară trebuie să cumpere 30 de milioane de tone de grâu, an de an, ca să-și hrănească populația, precum Egipt, Maroc, Tunisia, Turcia sau China, puteți lesne calcula câți bani cheltuiește și cât de nervoși sunt! Atunci când 12 avioane rusești purtătoare de rachete decolează, ăia din Beijing sau Alger transpiră rece! Fiindcă înțeleg că scumpirea grâului cu 17% e numai începutul, curând va fi 27% sau poate mai mult! Nu, Rusia nu-i va cruța!” Faptul că nu i-a cruțat pe chinezi, turci și egipteni l-a făcut pe domnul Putin să adoarmă ceva mai ușor în acea seară...

Replica.

A doua zi, domnul Putin a ajuns la Sankt Petersburg, la Conferința cu africanii. Acolo generalul Sissi i-a dat replica, pentru obrăznicia de la Rusia 1 TV. Pe agendă e întâlnirea la nivel înalt ruso-egipteană, camerele TV sunt deja pornite, dar generalul Sissi – ia-l de unde nu-i. Au urmat câteva minute jenante de așteptare pentru domnul Putin...

A doua replică a sosit peste două zile: turcii au anunțat că Baykar Makina a semnat un acord privind înființarea unui centru pentru repararea și întreținerea dronelor, în Ucraina.

Chinezii s-au dovedit a fi mai meticuloși, au pregătit cu grijă un răspuns surâzător, dar usturător. Se pare că vor participa la Conferința de la Jeddah (5-6 august). Saudiții se străduiesc să obțină sprijin pentru planul de pace propus de președintele ucrainean Zelenski:  participă 30 de țări, inclusiv Polonia, SUA și Marea Britanie. China mai lipsea!

Pomeni de 1%.

Chiar înainte să plece spre Conferință, domnul Putin a primit mapa de dimineață. Încă o veste proastă: raportul spionajului militar rus despre arestarea conducerii firmei franceze OMMIC. Serviciile franceze au dat de urma afacerilor lor cu Moscova. Iar spionii ruși raportau că, de acum încolo, nu vor mai putea obține prin contrabandă circuite integrate cu nitrură de galiu, ceea ce pune sub semnul întrebării continuarea programului rus de rachete hipersonice. Domnul Putin a luat telefonul și, peste capul ministrului Apărării, l-a sunat direct pe amiralul Kostyukov, șeful spionilor militari ruși:

- Igor Olegovici, dă-le o lecție francezilor. Dar să știe că de la noi li se trage!

A doua zi, Ambasada Franței din Niger a fost luată cu asalt de câteva sute de demonstrați, încadrați de veterani Wagner. După ce au distrus tot ceea ce putea fi distrus, intrușii au ars steagul Franței și au arborat pe ambasadă steagul Rusiei, primit de la GRU.

Fără voia lor, participanții africani la Conferința de la Sankt Petersburg s-au trezit astfel implicați într-o confruntare ruso-franceză. O bună parte dintre ei fiind francofoni și depinzând financiar, comercial și tehnologic de Franța, n-au fost prea mulțumiți. Atunci când domnului Putin i s-au arătat transcrierile acestor comentarii, s-a înfuriat. A hotărât ca să le ofere africanilor numai 1% din cantitățile de cereale solicitate și a poruncit să fie scos din textul Declarației comune paragraful despre aprovizionarea cu cereale.

Așa cum era de așteptat, sa decizia a provocat reacția negativă a președintelui Uniunii Africane, Azali Assoumani:  „Livrarea gratuită a unor mici cantități de cereale către șase țări africane nu va rezolva criza de pe piața mondială alimentară cauzată de invazia rusă a Ucrainei. Trebuie să ajungem la o încetare a focului.” Asta l-a supărat și mai tare pe domnul Putin, care a anulat întrevederile prevăzute cu oaspeții africani, cu excepția a trei, mai apropiați sufletului său. Printre care președintele Africii de Sud, căruia i-a mulțumit că s-a opus din răsputeri recunoașterii mandatului internațional de arestare la adresa sa. Dar sud-africanul i-a răspuns că, de la Sankt Petersburg, se duce direct la Conferința de la Jeddah, să-l audă pe președintele ucrainean expunându-și planul de pace...

Vă vom face bucăți!

Este de înțeles de ce domnul Putin s-a întors la Moscova obosit și supărat. De data asta, a adormit cu greu, fiindcă nici dânsul nu mai e tânăr. Dar duminică la ora patru dimineața, antiaeriana i-a dat deșteptarea: drone ucrainene au lovit sediul companiei comerciale moscovite ”Fancy Bear”. Asta l-a cătrănit de-a dreptul pe domnul Putin, fiindcă ”Fancy Bear” e o companie-paravan a spionajului militar rus, GRU, care prin acest intermediar oferă servicii informatice armatelor de troli care bombardează Internetul cu fake news.

Supărat, președintele a sosit la birou mai devreme, imediat după încetarea alarmei. Acolo îl aștepta mapa de dimineață: Ministerul Apărării raporta că în timpul nopții ucrainenii atacaseră, cu 12 rachete, linia ferată care, din Crimeea, aprovizionează frontul din Herson și Zaporojie. Podul feroviar de la Ciongar este din nou distrus, și asta chiar acum când, în Zaporojie, trupele rusești se străduiesc să respingă contraatacul ucrainean! Rusia are acolo, pe ”Linia Surovikin”, 100.000 de militari, care au nevoie de 11.000 de tone de provizii în fiecare zi! Cum îi va aproviziona, cum vor rezista fără muniție și hrană? Deci, ucrainenii lansaseră 12 rachete Storm Shadow - și asta după ce miercuri, același minister îi raportase că a distrus printr-un atac masiv baza aeriană ucraineană de la Starokonstantiniv, iar Ucraina nu mai are capacitatea de a lansa rachete Storm Shadow!

Domnul Putin a pus din nou mâna pe telefon și l-a sunat pe omul său de încredere, vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi:

- Piotr Olegovici, situația e dificilă: ucrainenii au scos din rețea trolii noștri de la Fancy Bear. Trebuie cu orice preț să împiedicăm difuzarea bârfelor care pot fisura unitatea poporului. S-a vorbit cu realizatorul Artion Șenin, intrați în emisiunea dânsului și lămuriți lucrurile!

Și, într-adevăr, Piotr Olegovici s-a dovedit demn de încrederea președintelui. Chiar și realizatorul Artiom Șenin a rămas siderat de ce i-au auzit urechile: „Nivelul de amărăciune care se manifestă ne arată un singur lucru: fie noi îi distrugem pe ei, fie ei ne distrug pe noi! (...) De aceea avem nevoie de unitate în țara noastră, trebuie să ne unim în jurul Comandantului Suprem, în vederea victoriei! (...) Prieteni, vă spun un lucru: fie vă schimbați modul de a gândi, fie vă vom face bucăți!

Iar 25 de milioane de telespectatori ruși știu bine că domnul Tolstoi nu glumește. Prin grija sa și a președintelui Comitetului de Apărare al Dumei, Andrei Kartapolov, legislația a fost recent modificată: oricine îndrăznește să critice regimul, poate fi mobilizat și trimis direct pe front. Astfel, orice bărbat între 18 și 30 de ani poate fi chemat la oaste. Chiar dinainte să primească ordinul de chemare, este trecut în consemn și nu mai poate părăsi Rusia. Dacă nu se prezintă, amenzile au fost majorate de 6 ori. În plus, și întreprinderea la care este angajat primește o amendă de 500.000 ruble (circa 5.000 Euro). Conform noii reglementări, dacă Miliția îl prinde pe cel care se sustrage recrutării, îl poate aresta nu pentru 48 de ore, ci pentru 30 de zile. Iar dacă respectivul ”refuznic” schițează un gest că s-ar opune arestării, asta se cheamă „amenințare la viața unui ofițer de aplicare a legii”, ceea ce poate atrage chiar pedeapsa cu moartea! Oricum, dacă se opune sau nu, deîndată ce ajunge la cazarmă, e trimis pe front, carne de tun: ca să fie făcut bucăți!

Bilet spre Cercul Polar.

Punctul cel mai neplăcut al săptămânii a fost, fără îndoială, conferința săptămânală de presă. În prealabil, domnul Putin a fost informat că în mediul ziariștilor se comentează intens actualizarea sitului Ministerului Apărării: provinciile ucrainene ocupate Zaporojie și Herson nu mai apar ca parte a Districtului Militar Sud al Rusiei, ceea ce pare a pregăti o retragere precipitată, precum cea de acum un an, din jurul Kievului.

Domnul Putin s-a hotărât să dea un răspuns indirect acestor speculații. Retragerea de astă vară din fața Kievului ar fi fost provocată de atitudinea ”duplicitară” a ucrainenilor: „După retragerea forțelor noastre de la periferia Kievului - și ni s-a cerut să facem acest lucru pentru a crea condiții pentru semnarea acordului final - autoritățile de la Kiev au dezavuat toate acordurile anterioare". Adică, cei despre care se presupune că erau ”învinși” au solicitat ultimativ retragerea trupelor, cotropitorii ”învingători” s-au executat, apoi ucrainenii le-au râs în nas și Kremlinul n-a mai putut să le facă nimic! Evident că jurnaliștii prezenți au întâmpinat printr-o tăcere totală această minciună gogonată.

Dar apoi un jurnalist de la cotidianul rus Kommersant, trecut de 30 de ani (deci ne-mobilizabil) a avut curajul să se ridice și să-l roage pe președinte să  comenteze arestarea recentă a unui politolog, Boris Kagarliţki, și unei regizoare de teatru, Evghenia Berkovici: ''Acești oameni au fost arestați pentru cuvintele pe care le-au spus sau scris, este oare normal? Parcă am fi în anii Marii Terori staliniste!”

Evident, domnul Putin știe bine că numitul Kagarlițki a fost arestat ”preventiv” fiindcă și-a manifestat public opoziția față de războiul din Ucraina. Și a fost trimis tocmai la Sîktîvkar, lângă Cercul Polar, să se răcorească. Iar numita Berkovici a fost arestată în luna mai, pentru o piesă de teatru plină de ”șopârle”, pusă în scenă cu patru ani în urmă. Dar domnul Putin știe să te privească-n ochi și să te mintă duios. Dânsul s-a jurat că aude pentru prima dată despre Kagarliţki și Berkovici. E adevărat: a aprobat în scris, nu verbal arestările. După care președintele a ținut să arate pisica jurnaliștilor: „Ca o părere generală, cred că trebuie să adoptăm o anumită atitudine față de persoanele care ne provoacă daune în interiorul țării; trebuie să ținem cont de faptul că, pentru a reuși, într-o perioadă de conflict, trebuie să respectăm anumite reguli”. Cei prezenți au înțeles: îți ții gura sau ajungi la Cercul Polar.

O pâine pentru recidiviști.

De-abia întors la birou, președintele a avut o nouă surpriză nedorită: MVD raportează că vreo cincisprezece mii de foști mercenari Wagner își caută de lucru. Și evident nu găsesc: cine să angajeze indivizi cu bogat trecut penal care, în afară de a trage cu mitraliera, nu știu altă meserie? Tot de la credincioșii Tolstoi și Kartapolov vine soluția!

- Piotr Olegovici, parcă aveai pe-acolo prin sertar un proiect de lege cu ”întreprinderi specializate”... Da, alea cu profil paramilitar... Da, să le dăm o pâine la wagneriști, că se pricep să bată refuznici, jurnaliști și alți liberali... Ia trimite-mi legea aia să o promulg!

Vremuri încurcate.

Și săptămâna aceasta începe la fel de încurcat. Luni în zori, antiaeriana i-a dat din nou deșteptarea domnului Putin: dronele ucrainene au distrus ceea ce mai rămăsese din serverele ”Fancy Bear”. Iar sosind la birou, dânsul a găsit în mapă un raport al vice-amiralului Viktor Sokolov: trei cargouri (israelian, turc și grecesc) au pornit dinspre Bosfor și se îndreaptă spre brațul ucrainean al Dunării, sub protecția dronelor și a aviației navale NATO. Vice-amiralul întreabă: scufundă cargourile sau minează Gurile Dunării?

Și oare ce i-ar putea răspunde domnul Putin? Dacă scufundă vreun cargou, Turcia închide Bosforul și spațiul aerian pentru navele și aeronavele rusești, iar contingentul militar rusesc din Siria – 20.000 de militari! - rămâne fără aprovizionare, la cheremul Statului Islamic. Iar să trimiți un submarin Diesel ca să mineze o zonă maritimă aflată sub protecția unei aeronave Boeing P8 Poseidon, doldora de torpile antisubmarin, e sinucidere curată...

Și această săptămână se anunță a fi cam furtunoasă, pentru domnul Putin...

Urmăriți varianta video a editorialului, AICI.