NATO va intensifica supravegherea pe Marea Neagră

NATO va intensifica supravegherea pe Marea Neagră

NATO a decis să intensifice supravegherea și misiunile de cercetare în regiunea Mării Negre, inclusiv prin suplimentarea de avioane de patrulare maritimă și drone.

Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina

Decizia a fost luată la reuniunea Consiliul NATO-Ucraina, care a avut loc la 26 iulie, la care s-a discutat despre retragerea Rusiei din „acordul cerealelor” și atacurile asupra regiunilor de sud ale Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat întâlnirea la solicitarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Potrivit declaraţiei adoptate în urma întâlnirii, publicată pe site-ul NATO, membrii Alianţei au condamnat decizia Rusiei de a se retrage din „acordul cerealelor” și încercările sale deliberate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume.

„Aliații au condamnat, de asemenea, loviturile recente cu rachete ale Rusiei împotriva Odessei, Nikolaev și a altor orașe portuare, inclusiv atacul cinic cu drone a Moscovei asupra unui grânar ucrainean din orașul-port dunărean Reni, foarte aproape de granița cu România”, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aliaţii, îngrijoraţi de escaladarea tensiunilor pe Marea Neagră

Alianța mai subliniază că noua zonă de amenințări la adresa Rusiei din Marea Neagră din zona economică exclusivă a Bulgariei „a creat noi riscuri de escaladare, precum și obstacole serioase în calea libertății de navigație”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că acțiunile Rusiei prezintă riscuri semnificative pentru stabilitatea regiunii Mării Negre și a subliniat că Alianța își sporește vigilența și rămâne pregătită să-și apere fiecare centimetru al teritoriului de orice agresiune.

„NATO va consolida supravegherea în regiunea Mării Negre, inclusiv prin avioane de patrulare maritimă și drone”, se arată în comunicat.

Pe 18 iulie, Rusia și-a anunțat retragerea din „acordul cu cereale” pentru exportul de alimente din porturile ucrainene. imediat după aceea, ea a început să terorizeze regiunile sudice cu atacuri cu rachete și drone. În special, Federația Rusă a lovit infrastructura portuară din Odesa, având de suferit și centrul istoric al orașului. În plus, Rusia a lovit cu drone în porturile dunărene, în apropiere de granița cu România.

De asemenea, Federația Rusă a amenințat că va ataca toate navele civile care se îndreaptă spre porturile ucrainene de-a lungul Mării Negre. Ministerul Apărării al Federației Ruse a declarat că va considera toate navele care se îndreaptă spre Ucraina ţinte militare.