Sapaturi arheologice in butoiul cu pulbere

Sapaturi arheologice in butoiul cu pulbere

Lucrarile initiate de Israel la intrarea pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim amenintau ieri sa se transforme intr-un butoi cu pulbere, suscitand protestele virulente ale palestinienilor si intregii lumi arabe, relateaza AFP.

Un demnitar musulman a chemat chiar la „o zi de furie” vineri, pentru ca musulmanii sa protesteze fata de aceste lucrari. Politia israeliana, prezenta in numar mare in jurul esplanadei, a impus restrictii de acces al credinciosilor musulmani din cauza lucrarilor la instalarea unei noi rampe de acces la Poarta Magrebinilor dupa ce cea veche, din lemn, a fost distrusa de o furtuna de zapada in 2004. Inainte de instalarea rampei, in zona vor fi efectuate, timp de cateva luni, lucrari arheologice.

Turistii straini si israelienii au accesul interzis pe esplanada, iar in perimetru pot patrunde doar musulmanii cu varste de peste 45 de ani si detinatori ai unei carti de identitate albastre emise de Israel sau femeile musulmane, indiferent de varsta.

Esplanada Moscheilor este al treilea loc sfant al islamului dupa Mecca si Medina. Numita Muntele Templului de catre evrei, Esplanada a fost construita pe locul Templului lui Irod, distrus de romani in anul 70 d.Ch, al carui ultim vestigiu este Zidul Plangerii. Organizatia Conferintei Islamice a denuntat initiativa acuzand ca reprezinta „o violare flagranta a rezolutiilor internationale” si „o agresiune asupra locurilor sfinte musulmane”. Autoritatile musulmane afirma ca lucrarile pericliteaza galeriile si incintele subterane din zona Esplanadei.

Ne puteți urmări și pe Google News

La picioarele moscheei al-Aqsa tensiunea a crescut exponential. Aproximativ 20 de membri ai partidului islamic arabo-israelian au venit ieri sa protejeze monumentul de „intentiile criminale” ale statului israelian. In momentul in care militantii au vrut sa inainteze catre Poarta Magrebenilor, politistii israelieni au intervenit pentru a bloca accesul. Manifestantii au fost trantiti la pamant, iar seful miscarii, Sheikh Raed Salah, si alti sase colegi au fost arestati.

„Cand vor folosi buldozerele vor afecta zidurile. Fundatiile sunt fragile. Israelul vrea sa stearga istoria si sa largeasca locul unde se roaga evreii”, acuza Adnan Husseini, directorul Oficiului palestinian pentru protejarea bunurilor religioase. In replica, ministrul israelian de externe, Tzipi Livni, a explicat ca, dimpotriva, lucrarile sunt menite sa sustina monumentul, afectat de eroziuni in ultimii ani.