Santamaria elecorala

Santamaria elecorala

Ziua de ieri a fost un bun prilej de campanie electorala pentru politicieni si pentru cei aflati in cursa pentru BOR.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului a adunat ieri, la bisericile si manastirile din toata tara, aproximativ un milion de credinciosi. A fost un moment de rugaciune si piosenie, dar si un bun prilej de campanie electorala pentru politicieni si pentru inaltii prelati cu sanse de a prelua scaunul de Patriarh al Bisercii Ortodoxe Romane.

Traditional, cei mai multi credinciosi s-au adunat la Manastirea Nicula, judetul Cluj. Aproape o suta de mii de oameni au participat la Liturghie. Multi venisera inca de marti, pentru a asista, dimineata la ora 2.00, la inconjurul bisericii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Altii au inconjurat, in coate si genunchi, bisericuta de lemn din curtea manastirii.

„Aicea mi-i drag sa vin de cand am 15 ani. Am fost bolnava rau, dar credinta m-a ajutat intotdeauna si cat oi putea, oi veni”, ne-a spus Maria Pop, 79 de ani, din Prislop, judetul Maramures. Tot din Maramures au venit, in costume traditionale si cu opinci, cele doua coruri ale bisericilor din Sacele, special pentru „Stapanul” Bartolomeu, dupa cum l-au numit pe IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Predica Mitropolitului, momentul cel mai asteptat al slujbei, a transmis doua mesaje: unul impotriva violentei promovate de televiziune si altul de salvare a Rosiei Montane. „Voi tine predici ecologiste atata cat va fi nevoie. Dumnezeu a lasat omului Pamantul ca sa-l stapaneasca, dar nu l-a lasat ca sa-si bata joc de el. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national, iar puterea sa se faca ca nu aude?”, a spus el.

CACICA

 

Liturghie in germana, maghiara si poloneza

Sanctuarul Maicii Domnului din comuna suceveana Cacica a fost, ieri, locul de intalnire a mii de crestini catolici din intreaga tara. „Am venit sa ma rog pentru sanatatea mea si a familiei mele, pentru putere de munca si pentru salvarea sufletului”, ne-a spus Emilia Tiba.

Sarbatoarea a debutat cu o zi inainte, cu procesiunea spre Sanctuar. Ieri, cateva mii de pelerini au luat parte la Sfanta Liturghie, tinuta in limbile germana, maghiara si poloneza. Dupa pranz, la Cacica a fost pusa piatra de temelie a unei piete care va purta numele fostului Suveran Pontif Papa Ioan Paul al II-lea.

Familii intregi de credinciosi ortodocsi sau catolici au intesat manastirile din toata tara

Curtea de Arges. Mii de credinciosi au participat la slujba oficiata de Prea Sfintia Sa Calinic, episcopul Argesului si Muscelului. „Am venit cu familia din Brasov de marti si am dormit aici, pe iarba. Venim de opt ani sa atingem moastele Sfantulitei, ca sa ne mearga bine tot anul”, spune Vasile Soaie.

Alexandru Paiu e din Giurgiu, are la gat un lant de 700 de grame de aur si a venit cu neamurile, cu copii, cu nepoti. O femeie cu o fusta inflorata ia de pe jos pietricele albe. „Le tinem in batiste si ne poarta noroc tot anul, pana pe 15 august”, ne spune Lenuta.

Tiganesti. Unul dintre candidatii cu sanse mari la scaunul de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel (foto), Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat Sfanta Liturghie la Manastirea Tiganesti.

Izvorul Muresului. La Manastirea „Adormirea Maicii Domnului”, lacas sfintit in anul 2000 de Patriarhul Teoctist, au participat peste 1.500 de credinciosi.

Ramet. Peste 2.000 de credinciosi au participat la hramul celebrei manastiri din judetul Alba. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti in frunte cu Mitropolitul ortodox al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Inalt Prea Sfintitul Serafim.

Bodrog. Peste 5.000 de pelerini au fost ieri la Manastirea aradeana Hodos Bodrog, cea mai veche atestata documentar din Romania. Multi dintre ei au stat la cozi interminabile pentru a asculta „bataile de inima” care s-ar auzi din unul dintre zidurile exterioare.

Tismana. Slujba, la care au asistat cateva mii de oameni, a inceput in noaptea de dinaintea sarbatorii. Dupa slujba, oamenii s-au dus la balci. (Mara Popescu)

CAMPANIE ELECTORALA

Becali il propune Patriarh pe IPS Pimen

Becali il propune Patriarh pe IPS Pimen

IPS Pimen (foto), arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, l-a pomenit ieri pe Gigi Becali in timpul slujbei, amintindu-le oamenilor despre gesturile caritabile ale latifundiarului din Pipera. Becali nu a ramas dator si, la finalul slujbei, i-a spus lui Pimen ca este candidatul ideal pentru cea mai inalta functie din Biserica Ortodoxa.

„Singurul lucru pentru care m-am rugat la Maicuta Domnului a fost sa ne lumineze mintea sa alegem un Patriarh adevarat ortodox. Trebuie sa fie un parinte cu traire duhovniceasca si il avem pe parintele Pimen”, a spus el.

PILE LA ICOANA. In multimile de credincosi de la slujbele de ieri s-au aflat numerosi alti politicieni, care insa nu au iesit atat de mult in evidenta. Totusi, presedintii PD, Emil Boc, si PLD, Theodor Stolojan, au profitat de pozitia lor politica pentru a intra peste rand ca sa sarute icoana Mariei cu Pruncul de la Manastirea Nicula.

OFICIALI LA CACICA. La Liturghia de la Cacica au participat, pe langa oficialitatile locale, ambasadorul Poloniei in Romania, Jacek Paliszewski, senatorul Gheorghe Flutur si deputatul Ghervazen Longher.