Evenimentul Zilei > Justitie > Şantaj revoltător la adresa unui magistrat: „Ai trei copii şi nu ştii ce te aşteaptă!”
Şantaj revoltător la adresa unui magistrat: „Ai trei copii şi nu ştii ce te aşteaptă!”

Şantaj revoltător la adresa unui magistrat: „Ai trei copii şi nu ştii ce te aşteaptă!”

O judecătoare-şefă a fost şantajată de un avocat pentru a fi mai blândă cu infractorii. Mesajele au fost postate pe internet. Magistratul se ocupa de emiterea mandatelor de interceptare în Bihor.

Avocatul Ioan Sava (64 de ani) a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru şantajarea Crinei Muntean, preşedinta Secţiei Penale a Tribunalului Bihor. Cazul este fără precedent în Justiţia din România.
Judecătoarea era cea care emitea autorizaţiile de interceptare a comunicaţiilor telefonice şi a înregistrărilor în mediul ambiental în mai multe dosare de corupţie, iar în unele anchete erau implicaţi prieteni ai avocatului. Potrivit DNA, Sava voia ca ea să nu mai emită aceste mandate şi să-i aducă la cunoştinţă date confidenţiale din anchetă.
Atac mediatic
Totul a început anul trecut, odată cu arestarea judecătorului Mircea Puşcaş, de la Curtea de Apel Oradea, acuzat de corupţie. El era prieten bun cu Sava. Audiată la Consiliului Superior al Magistraturii, Crina Muntean a povestit de intervenţiile/imixtiunile pe care Puşcaş le făcea asupra unor magistraţi din Oradea.
A fost momentul în care o publicaţie online, "Informaţia de Bihor", a început o campanie mediatică împotriva şefei Secţiei Penale. Patronul site-ului era afaceristul Nicolae Pop, trimis în judecată pentru infracţiuni eonomice şi cercetat pentru cumpărare de influenţă. Potrivit DNA, Pop i-ar fi dat lui Puşcaş mai multe bunuri pentru a-i rezolva un dosar la Tribunalul Bihor.
Trei articole defăimătoare, la adresa Crinei Muntean, au fost publicate în lunile octombrie- noiembrie: "Un nou şantaj marca DNA Oradea", "Judecătoarea Crina Muntean, bârfitoare şi colportoare?" şi "Crina Muntean, judecătorul DNA?".
Punctul culminat al campaniei a fost pe 8 noiembrie 2013, la ora 21.13, când Ioan Sava a postat un comentariu ameninţător la adresa judecătorului Crina-Elena Muntean şi a celor trei copii minori ai magistratului. "Bravo Clina! Ţine-o tot aşa că ai şi tu trei copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine… la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", era mesajul.
Procurorii susţin că ameninţarea a fost postată, sub protecţia anonimatului, de Ioan Sava, după ce au mers pe urma adresei de IP (Protocol Internet) de la care s-a postat. În ultimii ani, ca urmare a autorizaţiilor emise de Crina Muntean, au fost stabilite şi probate fapte grave de corupţie în care au fost implicate persoane influente din mediul de afaceri, magistraţi, poliţişti sau funcţionari ai statului.
Arestarea, respinsă
Curtea de Apel Oradea a respins, marţi, solicitarea DNA de arestare preventivă a avocatului Ioan Sava. Procurorii au declarat recurs, care urmează să se judece la Curtea Supremă.
Anchetatorii spun că dacă judecătoarea ar fi cedat şantajului, mai multe fapte de corupţie nu ar mai fi putut fi probate. De asemenea, Crina Muntean a impus măsuri de securitate sporite la Tribunalul Bihor pentru a proteja confidenţialitatea lucrărilor având ca obiect emiterea autorizaţiilor de interceptare. Anterior numirii sale în funcţie, la această instanţă aveau loc scurgeri de informaţii, "mai multe anchete penale ale DNA – Serviciul Teritorial Oradea au fost compromise urmare a divulgării autorizaţiilor."

Judecătorul care primea mita în sex

"Nu am scris eu acel mesaj. Nu sunt autorul, şi mă duc la testul poligraf, unde vrea", s-a apărat Ioan Sava. În cursul anului 2012, Sava a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar penal pentru trafic de influenţă. Prietenul său, judecătorul Mircea Puşcaş (foto), a fost trimis în judecată de DNA în trei dosare de corupţie, pentru că a primit şpăgi contra sentinţe.
Puşcaş este celebru prin metodele surprinzătoare prin care încerca să se ferească de interceptări, iar frica de SRI şi de DNA l-a făcut să se ducă în Ungaria pentru a negocia mita. Într-un alt dosar, el punea la cale, împreună cu amanta sa, şantajarea cumnatului său, complice într-o şpagă de 10.000 de euro, şi urma să primească mită o partidă de sex.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.