Sankt Petersburg, orașul care face „miau!”

Sankt Petersburg, orașul care face „miau!”

Celebrul Muzeu de Artă Ermitaj din Sankt- Petersburg are câteva zeci de angajați de rasă... felină.

O mică armată de pisici are o responsabilitate foarte mare: aceea de a proteja de şobolani, capodoperele din Muzeul de Artă Ermitraj. Această populație de feline trăiește de secole în subsolurile muzeului, supraviețuind sub țarism, comunism și capitalismul rus.

În prezent, când deratizarea s-a „perfecţionat” cu ajutorul substanţelor toxice, felinele au cam rămas fără obiectul muncii, dar continuă să se bucure de atenţia iubitorilor de pisici din oraş şi de îngrijiri din partea personalului muzeului, întreţinerea lor fiind asigurată exclusiv din donaţii caritabile.

Printr-un decret

Povestea „armatei” de pisici începe în 1745, când oraşul Sankt-Petersburg, ridicat de puțină vreme, era infestat de șobolani. Nu degeaba, unii dintre locuitori îl numesc „Oraşul care face miau!”. Împărăteasa Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, a ordonat atunci, printr- un decret, să fie aduse din provincie pisicile cele mai mari și mai pricepute la vânarea rozătoarelor. Apoi, Ecaterina cea Mare le-a adus în Palatul de Iarnă. Au stat aici până la Asediul Leningradului, când multe au dispărut. Dar după război au fost aduse în oraş alte pisici, din diferite părţi ale Rusiei.

„Pisicile muncesc aici. Execută aşa-numitele activităţi de prevenţie, astfel încât şobolanii şi şoarecii să stea departe, sau în cel mai rău caz să fie ţinuţi în număr foarte redus. Toţi vizitatorii muzeului le pot vedea în timpul verii. În general, se plimbă în curte şi pe debarcader. Uneori vin și în curtea principală, mai ales cele cărora le place să interacţioneze cu oa-menii. Celelalte preferă să trăiască în comunitatea lor: stau în subsol”, spune Maria Khaltunen, angajată a muzeului.

O ocolesc

Muzeul Ermitaj, unul dintre cele mai mari din lume, a fost înfiinţat de către împărăteasa Ecaterina cea Mare, în 1764, şi deschis publicului în 1852. Patrimoniul său cuprinde aproximativ trei milioane de piese: antichităţi, tablouri, sculpturi, bijuterii, artă decorativă, dintre care circa 60.000 sunt expuse permanent, în șase clădiri care alcătuiesc monumentalul complex muzeal.

Ca un fapt inedit, în fiecare an, pe 21 aprilie, la Sankt-Petersburg este marcată Ziua Motanului din Ermitaj! Zi consacrată „colaboratorilor” patrupezi. În altă ordine de idei, în Rusia, pisica este asociată ghinionului, aşa că, atunci când zăresc una, oamenii o ocolesc pe cât posibil sau aleargă să o gonească. Dacă se întâmplă ca pisica să le taie calea, aceştia îşi scuipă în sân de trei ori.

Pisici în Parlamentul britanic?

De curând, numărul foarte mare de șoareci din Palatul Westminster (sediul Parlamentului britanic) i-a determinat pe aleșii poporului englez să propună cea mai naturală soluție posibilă pentru exterminarea lor: folosirea de pisici! Propunerea a fost făcută de parlamentara Anne McIntosh, care a sugerat folosirea pisicilor de la un adăpost de animale aflat în apropierea sediului Parlamentului, pentru a scăpa o dată pentru totdeauna de problema șoarecilor. „Numărul șoarecilor a scăpat de sub control, în special în zonele unde sunt preparate alimente, ceea ce reprezintă, evident, un pericol pentru sănătatea publică”, a subliniat politiciana conservatoare. Ea a propus ca pisicile să fie lăsate în clădire seara, pentru a-și îndeplini misiunea de vânători. O analiză a constatat, totuși, că ar fi nevoie de prea multe feline pentru a rezolva problema. Din cauza dimensiunilor clădirii, ar fi necesară „o hoardă de pisici”, a subliniat, joi, liberal-democratul John Turso în fața Camerei Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic. Turso a dat asigurări că ideea de a recurge la pisici a fost supusă unei analize „complete și adecvate” de către autorități, însă au existat „dificultăți de ordin practic și tehnic evidente” pentru a putea fi pusă în aplicare.

Ne puteți urmări și pe Google News