Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicul Sandra Alexiu despre surprizele noii legi a Sănătăţii: „Rămâne de văzut cum vor trata privaţii bolnavii grav”
Medicul Sandra Alexiu despre surprizele noii legi a Sănătăţii: „Rămâne de văzut cum vor trata privaţii bolnavii grav”

Medicul Sandra Alexiu despre surprizele noii legi a Sănătăţii: „Rămâne de văzut cum vor trata privaţii bolnavii grav”

Medicii de familie sunt sceptici că practicile asiguratorilor privaţi vor fi chiar corecte.

Noua lege a Sănătăţii este o nebuloasă pentru medicii de familie, care nu au fost informaţi dacă vor putea încheia contracte şi cu asiguratori privaţi şi care privesc cu reticenţă modul în care particularii vor trata bolnavii grav. Recunosc că există şi părţi bune, printre care reducerea numărului de scutiţi de la plata contribuţiei, dar şi faptul că statul nu va mai cheltui banii haotic, pe servicii ieftine. Medicul Sandra Alexiu dezbate legea care ar urma să schimbe din temelii Sănătatea.

Evz: Noua lege oferă o putere sporită asiguratorilor privaţi, care vor putea gestiona atât pachetul de bază, cât şi asigurările facultative. Cetăţenii se vor înscrie în funcţie de preferinţe la un asigurator public sau privat. Care va fi rolul medicului de familie în această schemă? Vor fi aduşi mai mulţi bani în sistem?
Sandra Alexiu:
Nu ne e clar care va fi statutul medicinei primare, nu ştim dacă vom încheia contracte doar pe asigurările de bază sau şi pe cele facultative. De asemenea, nu ştim dacă vom putea încheia contracte şi cu asigurările private sau vom rămâne în continuare legaţi de casele de sănătate judeţene, ca acum. Nu ştim, iarăşi, dacă vom putea încheia contracte şi pentru servicii suplimentare, pe care, în prezent, le facem contracost- ecografii, EKG, spălături auriculare etc. Sincer, aş prefera să nu mai avem noi această grijă, ci pacientul să plătească consultaţia şi să-şi deconteze ulterior de la asiguratori cheltuielile, cum este în sistemul francez de sănătate.

Pachetul minimal nu va mai fi la fel de larg. Din el vor fi excluse mai ales serviciile foarte ieftine. Va afecta acest lucru pacienţii sau, din contră, e o măsură menită să aducă bani cu minimum de cheltuieli din partea bolnavului?
Statul cheltuie într-adevăr foarte mult pe lucruri ieftine. De exemplu, sunt medicamente care costă 2,5 lei, care sunt compensate. Vi se pare normal să vi-l dau compensat? Este de preferat, ca statul să folosească aceşti bani în alte direcţii, în prevenţie, în programe de screening. De exemplu, se cheltuie mult mai puţin cu o hepatită pe care o depistezi la timp şi o ţii sub control decât cu o hepatită descoperită în stadiu avansat, care se transformă în ciroză şi care înseamnă cheltuieli enorme pentru stat.

Se vor înghesui românii să-şi facă asigurări private?
Depinde ce va oferi pachetul de bază, pentru că, dacă nu oferi mai nimic, românii vor vrea să-şi încheie poliţe private. Dar rămâne de văzut şi cum vor trata companiile private de asigurări bolnavii grav.

Sunteţi de acord ca asiguraţii să plătească mai mult pentru coasiguraţi?

Asiguraţii care au venit mai mare de două salarii minime (peste 1.400 de lei) vor plăti câte 38 de lei pentru coasiguraţi. E o măsură aşteptată, având în vedere numărul mare de scutiţi. Şi pentru veterani, Ministerul Apărării trebuie plătească. E ca şi şeful ar oferi un tort angajaţilor, dar fără să-l plătească.

"Măsurile prevăzute în noua lege nu vor rezolva multe, dacă nu vor fi alocate fonduri mai mari pentru Sănătate. Uitaţi-vă cum arată SMURD-ul, un serviciu
în care s-a investit",
susţine Sandra Alexiu

400 de euro pe an,
atât va costa estimativ o asigurare privată de sănătate


"Trebuie să fim şi medici şcolari"

Medicii de familie au fost chemaţi la consultări pe legea Sănătăţii?
Noi am trimis o listă cu obiecţii. Unele au fost remediate, altele nu. De exemplu, legea prevedea să nu mai fim cabinete private, în sensul în care, atunci când ne retragem, să cedăm cu titlu gratuit cabinetul în care investim. Acest lucru s-a rezolvat. În schimb, noua lege prevede ca în atribuţiile noastre să intre asistenţa comunitară şi medicina şcolară, fără să fim plătiţi. Asistenţa comunitară e o muncă complexă, ce presupune coordonarea unei echipe din care face parte o asistentă, un igienist, o moaşă etc., şi ar trebui desfăşurată de direcţiile de sănătate publică.

CARTE DE VIZITĂ

SANDRA ALEXIU, medic de familie

  • Este secretar în cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) din 2005.
  • A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.
  •  Este consultant medical la formaremedicala.ro, platforma de educaţie
  • medicală online a SNMF.

Citiţi şi:

  • Schimbări în Legea Sănătăţii care te lovesc la buzunar. Cât costă asigurarea privată şi cât plătesc coasiguraţii
  • Ce schimbări aduce noul proiect de lege a sănătăţii
  • Legea Sănătăţii, atac la buzunarul angajatorilor

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: