Sancțiune aspră pentru șoferii uituci. Amendă dublă de 8.000 de lei
- Andrei Pospai
- 23 februarie 2025, 06:05

După majorarea salariului minim la 4.050 de lei, amenzile pentru conducătorii auto au crescut. Una dintre cele mai usturătoare sancțiuni este cea pentru conducerea unui autoturism fără Inspecția Tehnică Periodică (ITP).
Codului Rutier spune că punctul de amendă se stabilește în funcție de salariul de bază minim brut, așa că penalitățile pentru conducătorii auto au crescut considerabil de la 1 ianuarie.
Două amenzi
Dar cei care nu au ITP-ul la zi riscă două amenzi. Una pentru conducerea unui autoturism fără ITP valabil și alta pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.
A doua sancțiune se referă la o reglementare apărută în acest an, care spune că se suspendă automat înmatricularea unei mașini când îi expiră inspecția tehnică.
Pentru prima dintre abateri se acordă de la 9 la 20 de puncte de amendă, iar pentru a doua, 20. Astfel, amenda va fi de la 5.872 de lei, până la 8.000 de lei.

Control ITP. Sursa foto: Arhiva EVZ
De asemenea, șoferii trebuie să fie atenți la obligația de a actualiza certificatul de înmatriculare ori de câte ori apar modificări în datele vehiculului sau ale proprietarului.
Acest document atestă identitatea unui autovehicul și include informații precum capacitatea cilindrică, tipul de carburant, seria de caroserie și data expirării Inspecției Tehnice Periodice (ITP). El trebuie prezentat în original în cazul oricărui control rutier.
Actele necesare pentru efectuarea ITP-ului
Pentru a efectua Inspecția tehnică periodică, este obligatoriu să prezentați următoarele documente la stațiile autorizate:
- certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto);
- actul de identitate al conducătorului auto;
- polița RCA valabilă la data inspecției;
- cartea de identitate a autovehiculului (CIV).
Cât este valabil
În funcție de anul primei înmatriculări, ITP-ul este valabil:
- 3 ani pentru mașinile noi;
- 2 ani pentru mașini de până la 8 locuri cu o vechime de maxim 12 ani și motociclete, mopede, vehicule cu 3 roți și cvadricicluri;
- 1 an pentru mașini de până la 8 locuri cu o vechime mai mare de 12 ani.