EFORT DE ADAPTARE. Când se „ciocnesc” anotimpurile, cei sensibili se pot confrunta cu afecţiuni ale pielii: roşeaţă, pete, erupţii.
Primăvara este sezonul bolilor de piele. Una dintre afecţiunile care „explodează” în primele săptămâni din acest sezon este vitiligo, numită şi boala petelor albe. Mai sunt frecvente „erupţiile polimorfe”, nişte bubiţe care apar pe marginea urechilor, în special la vârsta adoles cen ţei, dar şi alergiile. Una dintre cauze este şi intesificarea luminii. În plus, nu uitaţi că nici soarele nu mai este atât de blând ca altădată, în sezonul de primăvară.
Utilizaţi creme cu factor de protecţie
Boala petelor albe se manifestă prin decolorarea pielii, mai ales în zone precum faţa, gâtul, mâinile, picioarele. „Semnele sunt mai vizibile primăvara şi vara pentru că începe să se vadă contrastul între pielea cu pigment şi cea fără pigment”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la clinica Deramstyle din Bucureşti. Pentru cei care sunt afectaţi, sfatul cel mai important ar fi să folosească cremele cu factor de protecţie între 20 şi 50. În plus, este foarte important ca aceia care au vitiligo să nu „se ardă” niciodată la soare, ci să profite de ultraviolete cu măsură.
„Pe de altă parte, soarele face bine tegumentului afectat de vitiligo”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer. Vitiligo este o boală foarte cercetată, se ştie mecanismul genetic care o cauzează, însă medicamente foarte eficiente nu există. În privinţa tratamentului, se recomandă vitaminele din seria B, în special B12 şi acid folic, pentru perioade lungi de timp, iar local se aplică creme imunomodulatoare la recomandarea unui specialist dermatolog. O soluţie de camuflare estetică sunt cremele autobronzante.
Nu vă expuneţi brusc la soare
Tot primăvara, adolescenţii sensibili se confruntă cu erupţiile care apar pe marginea urechilor. „Este suficient să iasă afară odată fără pălărie pe cap şi le apar aceste bubiţe”, spune medicul Claudia Teodorescu, de la Spitalul clinic Colentina, din Capitală. Ele pot apărea şi pe fondul schimbărilor endocrine care au loc în organism, multe dintre bolile deramtologice având legătură cu secreţia diferitelor glande din corp.
În urma expunerii la soare, mai pot apărea şi o mulţime de pete maronii (pistrui), mai ales la persoanele blonde sau cu părul roşcat. Se întâlnesc în special la tineri, dar încep să se rărească spre vârsta de 40 de ani. Până la venirea verii ar fi indicat să vizitaţi dermatologul pentru a vă verifica aluniţele şi pentru a vedea care dintre acestea vă pun în pericol pielea. ALIMENTAŢIE
Crudităţile menţin sănătatea pielii
Multe dintre afecţiunile pielii se accentuează atunci când imunitatea este la pământ. Pielea se va regenera mai uşor, dacă hrana va fi bogată în crudităţi. Vitamina A este esenţială pentru piele, la fel şi complexul de vitamine B. În caz de arsuri, se recomandă o alimentaţie săracă în proteine, pentru a uşura funcţionarea rinichilor. În toate afecţiunile pielii, de natură infecţioasă sau alergică, precum şi în acnee sau eczeme este foarte utilă o cură de dezintoxicare. De asemenea, dacă sunteţi fumători, este esenţial să limitaţi numărul ţigărilor, deoarece nicotina împideică irigarea corectă a pielii.