Salvatorii de biserici, patronați de prințul Charles

Salvatorii de biserici, patronați de prințul Charles

Unele dintre cele mai vechi biserici din România, construite, toate din lemn, la 1600, sunt salvate de la dispariție de arhitecți care știu să mobilizeze voluntari pentu ajutor. Impresionați, pe de o parte de povestea bisericilor, pe de alta de starea avansată de degradare, membrii Ambulanței pentru Monumente Banat au adunat voluntarii și s-au pus pe treabă. De luni de zile lucrează, uneori pe mai multe șantiere odată, pentru a salva operele fragile ale unor meșteri care au trăit cu veacuri în urmă. De câteva zile, Biserica de la Dragomirești, comuna Știuca, din Timiș, este salvată. Acum îi dau viață alteia, care, cu sute de ani în urmă a fost plimbată, trasă de boi, la 50 de kilometri distanță.

Puțină lume mai știe că în județul Timiș au fost construite sau aduse, cu sute de ani în urmă, un număr de 339 de biserici de lemn. Majoritatea acestor lăcașuri de cult, unice în țară, au dispărut, putrezind pur și simplu, sau arzând în incendii. În prezent, mai sunt doar 26 de bisericuțe, cele mai multe aflate în zona Făgetului, acestea fiind declarate monumente istorice.

În ciuda acestui aspect, rămâne păroblematică găsirea fondurilor pentru a le repara și conserva. Iar aici intervine inițiativa câtorva oameni dornici să schimbe lucrurile în bine. Aflat sub patronajul Alteţei Sale Regale Prinţul de Walles, Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ – PACT, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumnezeu a vrut să nu cadă

Aflată la 20 de kilometri de Lugoj, biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” de la Dragomireşti este una dintre puţinele biserici de lemn din Banat care s-au păstrat aproape fără modificări, din secolul al XVIII-lea până în zilele noastre. Pictura sa interioară datând din 1774, conform inscripţiei de pe porţile împărăteşti, a fost spălată de multe rânduri de ploi care au degradat-o, strecurate prin acoperișul putred.

Când au descoperit-o reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Banat avea acoperișul putrezit, structura de rezistență șubrezită. Probabil că nu lipsea decât o furtună, și nici măcar aceea foarte puternică, pentru a o pune la pământ. Dumnezeu a vrut însă să nu cadă.

„Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a început intervenţia de urgenţă asupra acestui monument extrem de valoros, luptându-se cu cea mai ploioasă primăvară din amintirea sătenilor din Dragomireşti. O primăvară ploioasă a prelungit nesperat intervenţia noastră, dar se pune întrebarea cum ar fi supravieţuit acestei primăveri frumoasa bisericuţă, în lipsa foliei care a protejat-o în mod continuu pe tot parcursul şederii noastre”, povestesc arhitecții despre începuturile șantierului de salvare.

 Biserica vândută

Intervenţia a presupus, în principiu, înlocuirea şindrilei vechi cu una similară, bătută în acelaşi mod ca şi cea veche, cu o singură modificare: s-a decis aşezarea sa în trei straturi în loc de două, pentru a-i spori rezistenţa în timp. Lăcașul de cult a ajuns în satul Dragomirești în anul 1754. „Începuturile acestei biserici, potrivit tradiției locale, trebuie căutate în localitatea Zorlențul Mare, județul Caraș-Severin. Aici a fost biserica construită, iar ulterior, spre mijlocul secolulul al XVIII-lea, a fost vândută satului Dragomirești, unde, așezată pe o mică colină poate fi găsită și în prezent”, mai spun salvatorii.

Pusă pe roți acum 100 de ani

Specialiștii și voluntarii nu au terminat șantierul de la Dragomirești când au început un altul, fiind nevoie de o intervenție rapidă asupra celei mai vechi biserici din lemn din Banat. Este vorba de biserica de lemn din Crivina de Sus, care necesită o serie de lucrări complexe. Biserica a fost construită la 51 de kilometri depăratere, în localitatea Ilia, în anul 1.677, iar 100 de ani mai târziu a fost pusă pe roți, s-au înhămat boii la ea și a fost mutată unde se găsește și azi. „Edificată în Ilia în 1677, biserica va fi demontată, apoi transportată cu pluta pe Mureş, trasă de boi peste dealuri şi adusă la Crivina de Sus aproape 100 de ani mai târziu. Biserica de la Crivina de Sus, leagă aşadar Transilvania de Banat, aşa cum a ştiut să aducă şi să lege atâţia oameni în jurul său”, au mai arătat reprezentanții Ambulanței pentru Monumente Banat. Acesta e al șaselea proiect în care se implică organizația, într-un an, de când și-a început activitatea.