Cauzele care duc la anxietate, depresie și tentative de suicid la minori. Salvaţi Copiii-Studiu
- Antonia Hendrik
- 30 mai 2024, 23:13
Salvaţi Copiii. Studiul arată că anxietatea, depresia şi tulburările emoţionale sunt principalele probleme de sănătate mintală ale copiilor. Iar consecințele extreme sunt tentativele de suicid la minori.
Salvaţi Copiii. Cauzele care duc la anxietate și depresie
Potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii, anxietatea, depresia şi dificultăţile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică şi sprijin psiho-emoţional, astfel:
- în perioada ianuarie 2022 - decembrie 2023, psihologii organizaţiei au tratat 678 de cazuri, în cele mai multe - 217 - fiind vorba despre copii de vârsta claselor primare,
- pe locul al doilea fiind copii de gimnaziu - 215, urmaţi de adolescenţi (140) - care au avut nevoie de terapie.
- în celelalte cazuri, 106, a fost vorba despre copii cu vârste mici, preşcolari care au avut nevoie de sprijin psihologic.
Salvaţi Copiii. Cauzele care duc la anxietate, depresie și tentativele de suicid la minori. Sursa foto: Pixabay
Bolile cele mai frecvente la copii
Dintre cele 678 de cazuri ajunse în terapie, cele mai multe au reprezentat cazuri de anxietate - 148 şi de tulburare emoţională - 128. Pentru 60 de copii, cauza pentru care au necesitat terapie a fost legată de dificultăţi parentale (cum este divorţul), în 54 de cazuri a fost vorba despre tulburări din spectrul ADHD/ADD, în vreme ce 50 de copii au fost diagnosticaţi cu depresie. Au existat şi şase cazuri de tentative de suicid, cinci la copii de vârsta liceului şi una la un copil de vârsta gimnaziului.
O sută de copii din Bucureşti şi 13 judeţe (Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Timiş, Vaslui şi Vrancea), care s-au reunit, în perioada 27-31 mai la Forumul Copiilor, au pus în dezbatere trei teme pe care le consideră prioritare:
- sănătatea mintală - care sunt factorii ce pot avea o influenţă pozitivă sau negativă asupra acesteia, semne şi simptome ale problemelor, tehnici şi strategii de gestionare a stresului şi promovarea bunăstării mentale, comunicarea către adulţii de încredere (relaţia părinte - copil) a necesităţii sprijinului, stigmatizarea şi modalităţi de a promova înţelegerea şi empatia, resurse şi servicii disponibile;
- protecţia împotriva abuzului - recunoaşterea tipului de abuz, semne şi simptome, impactul pe termen lung asupra sănătăţii mentale, factori de risc, relaţia părinte - copil, dezvoltarea de abilităţi pentru comunicare asertivă şi tehnici pentru stoparea situaţiilor de abuz, resurse şi servicii disponibile, proceduri legate de raportarea unui abuz;
- participarea copiilor în procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar - ce reprezintă dreptul la participare, legislaţia în vigoare, beneficiile implicării copiilor în luarea deciziilor prin prisma dezvoltării abilităţilor sociale, a creşterii încrederii în sine şi a îmbunătăţirii sănătăţii mentale, mecanisme de participare, rolul adulţilor în acest proces, provocări în acest demers.
Salvaţi Copiii. Cauzele care duc la anxietate, depresie și tentativele de suicid la minori. Sursa foto: Pixabay
Salvaţi Copiii: Concluzii după dezbateri
După cele trei zile de discuţii şi concluzii, copiii au prezentat recomandările lor autorităţilor: Ministerul Educaţiei, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Guvern, precum şi CNCD-ului.
Recomandările copiilor:
- Ne dorim mai mulţi consilieri şcolari, fără alte atribuţii administrative, fără normă didactică (cel puţin 1 la 200 de copii).
- Recrutarea, formarea şi evaluarea consilierilor şcolari sa fie făcută având la bază criterii relevante, precum pregătirea profesională, experienţa, competenţele în comunicarea cu elevii şi părinţii, iniţiative strategice în lucrul cu elevii, creativitate.
- Sistem de monitorizare a participării elevilor la procesul decizional din şcoală. Evaluarea climatului şcolar şi luarea cu adevărat în considerare a feedbackului acordat de elevi pentru profesori şi personalul auxiliar, fără a avea consecinţe asupra situaţiei noastre şcolare.
- Dorim să beneficiem de suport specializat în şcoală pentru problemele emoţionale cu care ne confruntăm, fără a fi necesar acordul prealabil al părinţilor sau profesorilor, indiferent de vârsta noastră. Acces gratuit la şedinţe susţinute de psiholog, psihiatru, nutriţionist prin dezvoltarea unor parteneriate între aceştia şi autorităţi. Decontarea unui număr minim de şedinţe.
- Dezvoltarea unei platforme educaţionale care să cuprindă resurse complexe (documentare, fişe de lucru, jocuri interactive, informaţii de la specialişti etc.) pe tematici precum tulburări alimentare, adicţii, educaţie emoţională, care să fie valorificată atât în mediul şcolar (ore de dirigenţie, sesiuni de informare, consiliere), cât şi în afara acestuia, fiind garantat accesul gratuit.
- Crearea unui sistem de raportare anonimă a abuzurilor, a situaţiilor de bullying şi a altor probleme care afectează climatul şcolar, precum îngrădirea dreptului la participare din partea cadrelor didactice, pentru că experienţa ne-a arătat că sistemele actuale de raportare duc la etichetare, victimizare şi uneori la noi abuzuri. Monitorizarea acestui sistem se va face de către consilierul şcolar sau profesorul responsabil cu această problematică. În momentul de faţă, nu există o evidenţă clară a grupurilor de acţiune antibullying funcţionale (...).
Date importante despre Organizaţia Salvaţi Copiii
De 34 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societate şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.
În cele peste trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 3.800.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii, potrivit salvaticopiii.ro.