Dorin Recean anticipează o iarnă grea. Criza, provocată de o eventuală întrerupere de livrare a gazelor către stânga Nistrului și majorarea tarifelor
- Ana Munteanu
- 27 noiembrie 2024, 16:59
Republica Moldova. Premierul Dorin Recean susțină că țara are de înfruntat o iarnă foarte grea. Oficialul declară că dificultățile și o eventuală criză survine din două surse. Prima este o eventuală întrerupere de gaze către stânga Nistrului. Totodată, a doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor pentru gazele naturale.
Mesajul premierului Dorin Recean: Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră
Prim - ministrul Dorin Recean a adresat cetățenilor un mesaj la începutul ședinței de Guvern. „Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră. Avem de înfruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să ne pregătim de acest lucru. Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse. Prima este o eventuală întrerupere de gaze către stânga Nistrului. Acolo trăiesc 350 mii de persoane. Majoritatea sunt cetățenii noștri care riscă să rămână fără căldură și fără electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Catastrofa se poate întâmpla dacă Gazprom nu-și onorează obligațiunile contractuale”, a spus Dorin Recean.
„A doua sursă a crizei - majorarea tarifelor pentru gazele naturale. O solicitare ce trebuie analizată atent și transparent de Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE). În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățeni”, a afirmat Dorin Recean
Oficialul a menționat că există mai multe întrebări privind solicitarea de majorare a tarifelor, în special cum au fost achiziționate gazele naturale și că în cadrul audierilor parlamentare, care vor avea loc săptămâna viitoare, aceste întrebări își vor găsi răspunsurile.
„Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze, cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și așa mai departe. Aceste întrebări trebuie să fie clarificate”, a remarcat Dorin Recean.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a comentat creșterea prețui la gazele naturale
În timpul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că solicitarea SA Moldovagaz către ANRE privind majorarea tarifului la gaze cu peste 4 lei ar fi influențată de prețul gazelor de pe piaţa internaţională.
„Aţi văzut ce se întâmplă cu preţurile la bursă, în special în octombrie și noiembrie. Acestea s-au schimbat esenţial. Probabil că ANRE a ajuns la concluzia că este nevoie de majorat, respectiv, mai este şi subiectul metodologiei, aşa cum îl numesc eu „leagăn tarifar”. Conform metodologiei, pot fi anumite situaţii că la sfârşit de an trebuie să îl majorezi, ca de la 1 ianuarie să îl scazi. Sigur că am vrut să evităm acest „leagăn tarifar”, dar, uite că creşterile de preţuri pe pieţele internaţionale, probabil că au împins ANRE şi Moldovagaz spre necesitatea de a solicita majorare de tarife”, a explicat Victor Parlicov.
Potrivit oficialului, pentru a ajuta cetăţenii, Guvernul ar putea majora mărimea compensaţiilor oferite în perioada rece.
„Rolul Guvernului este să protejăm consumatorii prin mecanismul de compesanţii. Cu certitudine se examinează majorarea volumului de compensaţii. Nu vreau să intru în detalii, dar aţi observat, prorbabil, că subiectul bugetului pentru anul viitor, la fel, a fost amânat, având în vedere că a venit această solicitare de majorare a tarifelor”, a remarcat ministrul Energiei.
ANRE va examina vineri subiectul majorării tarifului la gaze
ANRE a anunțat marți că SA Moldovagaz a depus o cerere de ajustare a prețurilor la gazele naturale cu circa 40%. Întreprinderea a argumentat că solicitarea vine în condițiile unei „creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”.
Membrii Consiliului de Administrare al ANRE urmau să se întrunească miercuri în ședință pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale. În dimineața zilei de astăzi însă, ANRE a anunțat că ședința a fost amânată pentru ziua de vineri, 29 noiembrie, la ora 10.00.