Salvamari, cu program de bugetari: de la 9 la 17.00

Salvamari, cu program de bugetari: de la 9 la 17.00

Sezonul estival a început, oficial, la 1 mai, iar sezonul de îmbăiere, conform legii, la 1 iunie. A fost intervalul în care primăriile de pe litoral ar fi trebuit să contracteze serviciile de salvamar, mai ales că guvernul le alocase sumele necesare. Situația s-a rezolvat abia în urmă cu câteva zile, dar scandalul continuă. Banii sunt puțini, salvamarii sunt plătiți cu salariul minim pe economie și numai pentru opt ore de muncă. Peste, e doar muncă de voluntariat

Imaginile cu polițistul care s-a înecat, luni, la Eforie Nord, au făcut înconjurul țării. Bărbatul a avut „ghinionul” să se arunce în valuri, în jurul orei 18.00, când pe plajă nu mai erau salvamarii care ar trebui să salveze oamenii de la înec. Acest serviciu de urgență funcționează, la Eforie, de la 9.00 la 17.00. Asta scrie în contractul de muncă. Primăria se apără și spune că a primit bani puțini de la guvern. „Sunt 8 ore stabilite de Codul Muncii pentru că nu ne ajung banii să platim orele suplimentare. Programul ar trebui măcar de la ora 8.00 la ora 18.00 și încă două foișoare în plus pentru care am solicitat finanțare de la Guvernul României. Noi am primit 800.000 de lei, iar necesarul era de minim un million. Banii ne ajung în limita salariului minim pe economie și în limita acestui interval orar”, explică secretarul primăriei Eforie, Viorica Greceanu.

Poliție Plajelor

Funcționara are și ea dreptate, nu scrie nicăieri că salvamarii sau turiștii pot fi trași la răspundere pentru greșeli efectuate după o anumită oră. Sună cinic, dar la Eforie banii ajung doar până la ora 17.00. Turiștii înțeleg situația. „Mergea un 18.00, dar e bine și 17.00. Ar trebui să fie și mai mulți salvamari. Cred că și cum îi plătește contează”, spune un turist din Argeș. Iar o femeie din Bistrița crede că și turiștii ar trebui să fie mai atenți când intră să facă o baie în mare. În sudul litoralului s-au găsit soluții pentru un program prelungit. Voluntariatul. Șeful salvamarilor, Vasile Borteș, cere însă sprijinul autorităților pentru a-i disciplina pe turiștii care ignoră avertismentele salvatorilor: „Programul începe dimineața la ora 8.00 și se termină seara la ora 20.00, dar avem nevoie de o Poliție a Plajelor. În momentul în care îi rogi, domnilor, atenție, marea este agitate, nu ne ascultă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Program

La Mangalia și Costinești, programul salvamarilor este până la ora 20.00, iar la Mamaia - până la 19.30. Anul trecut, pe Litoral au murit înecați 46 oameni. În acest sezon, până acum, au murit trei turiști. Toți trei la Eforie, unde programul salvamarilor este până la ora 17.00.