Salariul minim a crescut. Consecința: Cresc și taxele!

Salariul minim a crescut. Consecința: Cresc și taxele! Sursa foto EVZ

Salariul minim a crescut din acest an, iar efectele asupra economiei vor fi multiple. Cine sunt beneficiarii modificării?

Salariul minim a crescut începând cu data de 1 ianuarie 2021. Consecința va fi resimțită de multe firme și de persoane care întreprind activități pe cont propriu. Entitățile care își plătesc angajații cu salariul minim pe economie vor înregistra costuri ridicate. De asemenea, PFA-urile se raportează la un nou prag pentru plata obligatorie a contribuțiilor sociale.

Salariul minim brut a fost mărit, de la 2.230 la 2.300 de lei, potrivit HG nr. 4/2021, apărută miercuri seara în Monitorul Oficial. Angajatorii care au mai mulți angajați plătiți cu minimul pe economie vor trebui să crească costurile salariale cu 70 de lei pentru fiecare salariat. Celelalte salarii, care sunt puțin mai mari decât minimul pe economie, vor trebui să fie mărite și ele, conform avocatnet.ro.

Dacă salariul minim crește, automat crește și contribuția aceasta

Majorarea salariului minim brut presupune operarea modificării salariale și în Revisal, pentru fiecare angajat în parte. Hotărârea Guvernului 905/2017, care include regulile Revisal, dispune că schimbarea trebuie raportată în maximum 20 de zile lucrătoare de la momentul producerii sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Contribuția la fondul de handicap este reglementată de Legea nr. 448/2006, care obligă firmele. Dar și autoritățile publice sau firmele de stat cu cel puțin 50 de angajați să angajeze persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4%. Cei care nu se achită de obligația asta au de plătit la stat lunar o sumă reprezentând salariul de bază minim brut”, conform sursei citate.

Salariul minim a crescut și atrage consecințe

Cei care lucrează cu interni sunt obligați prin lege să-i plătească. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut. Acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată.

Creșterea salariului minim brut pe țară implică și o majorare a remunerației zilierilor.

Contribuțiile la sănătate (CASS) și la pensii (CAS) ce se plătesc prin declarația unică, devin obligatorii numai de la un anumit prag al veniturilor nesalariale. Pragul se raportează la salariul minim pe economie. Orice modificare a acestuia atrage automat și modificarea obligației de plată a CAS și CASS. De la pragul din 2020, de 26.760‬ de lei, se ajunge acum la obligația de plată doar de la 27.600 de lei.