Salariul de referință al unui cercetător: 999 de lei pe lună
- Daniela Șerb
- 23 ianuarie 2015, 00:00
Cercetătorii cu 15 ani vechime care sunt și șefi de compartiment ajung la un salariu de încadrare de 1.177 de lei, la care se adaugă sporul de vechime și, eventual, de toxicitate. Adică 530 de lei, la avans, și alți 693, la lichidare.
Situați cercetătorilor în România este una critică. După desființarea celor mai multe institute de profil după 1990 și valorificarea terenurilor acestora în beneficiul imobiliar, cele câteva zeci de mii de lucrători în cercetare se zbat să supraviețuiască, mulți dintre ei cu salariul minim.
Claudia U. are 39 de ani și de 15 ani este cercetător științific la Institutul Cantacuzino, biolog, șef de compartiment. Salariul său de încadrare este de 1.177 de lei net. La acesta se adaugă sporul de vechime și cel de muncă în condiții toxice, astfel că după plata contribuțiilor datorate statului pleacă acasă cu 530 de lei, la avans, și 693 la lichidare. Adică, un salariu net de puțin peste 1.200 de lei.
Claudia este într-o situație norocoasă. Colegul său de cercetare, Robert, are ca biolog debutant 900 de lei net. Robert este absolvent de facultate și student la master.
Supraviețuirea, din salariul partenerului
Cum se poate supraviețui dintr-un asemenea salariu? Simplu. „Avem soți”, spun colegele Claudiei. Dacă nu s-ar baza pe veniturile partenerilor de viață probabil că salariul încasat din munca de cercetător științific ar ajunge timp de o săptămână, fără să pună la socoteală cheltuielile curente, precum întreținerea, telefonul sau energia electrică. „Salariul meu reprezintă banii mei de buzunar. Dacă trag de ei îmi ajung o săptămână. Sunt asistent de laborator și, probabil, dacă nu aș fi căsătorită ar trebui să-mi mai iau un job, la privat. Am o colegă care pentru un part-time câștigă cât aici cu o normă întreagă”, spune Mihaela Marin, una dintre colegele Claudiei.
În alte instituții, situația este și mai rea, spune Radu Minea, șeful Federației Sindicatelor din Cercetare. La Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare, de exemplu, nu s-au mai luat salariile de șapte luni. „Cercetarea este într-o situație cumplită. De la 1 ianuarie salariul de referință este de 990 de lei, dar mă îndoiesc că se aplică peste tot”, mai spune Minea.
Cel mai prăpădit buget
Situația dezastruoasă din Sănătate a fost potențată după ce Guvernul a desființat în 2012 Autoritatea Națională de Cercetare Științifică și a redirecționat banii cercetării pentru a acoperi alte găuri, mai spune Radu MInea. „Avem cel mai prăpădit buget. N-am atins nici măcar 0,2% din PIB”, reamintește el. Autoritatea a fost reînființată în decembrie 2014, dar deocamdată este nefuncțională. Câți oameni mai numără cercetarea? „Potrivit datelor INS, în domeniul cercetării în România sunt 60.000 de angajați, însă potrivit declarațiilor ministrului Eugen Teodorovici făcute către Comisia Europeană pentru a justifica programul de competitivitate economică, numărul total al angajaților din cercetare, inclusiv TESA, este de 12.500 de persoane”, mai spune liderul.
Aceeași muncă, salarii diferite în Sănătate
O altă categorie profesională vitregită la salarii este reprezentată de angajații din sănătate. Ieri, Federația Solidaritatea Sanitară(FSS) a lansat un apel la salarii decente.
„Pentru sănătatea societății s-a considerat că este necesară creșterea salariilor magistraților. Măsura se dovedește a fi eficientă. Este însă anormal să nu se aplice aceeași măsură pentru cei care asigură sănătatea membrilor acestei societăți!”, spune Viorel Rotilă (foto), șeful acestui sindicat.
Sindicatul a cerut Parlamentului să-i aibă în vedere și pe angajații din sănătate care muncesc foarte multe ore peste program, având salarii derizorii. „Un medic ajunge să lucreze și 36 de ore. Cât privește asistentele medicale din 2007 și până în 2012 am pierdut 24.000 din ele care au plecat să lucreze afară”, mai spune Rotilă.
Nivelul de salarizare este principala problemă a sistemului de sănătate, iar legea unică a fost cea care l-a bulversat, a mai precizat Rotilă.
800-900 de lei salariul net al unei asistente
„În acest moment, un asistent medical de spital care se angajează acum are un salariu brut de 1.100 de lei, adică circa 800-900 de lei net, iar unul care lucrează deja are, de multe ori, mai puțin, pentru că a intrat pe altă grilă de salarizare. Angajații mai vechi sunt ținuți la nivelul anului 2009, pe grila de salarizare minimă sau medie, în timp ce angajatul nou poate intra pe maximum din grilă”, a explicat liderul de sindicat.
Președintele FSS a adăugat că este anormal ca, pentru aceeași muncă, să existe aceste discriminări la salarizare și a cerut măsuri rapide și eficiente pentru rezolvarea situației.