Câştigul net s-a majorat cu 25% în iulie. Angajaţii din companiile private vor primi măriri şi în extrasezon, când îşi renegociază salariile.
Salariul mediu net al românilor a fost de 1.308 lei în iulie. Primele de vacanţă şi renegocierile de salarii, mai ales la firmele de stat, au făcut ca salariile încasate de români să fie cu 25,8% mai mari faţă de anul trecut. Şi în comparaţie cu cât au câştigat românii în iunie, salariile au fost mai mari, însă cu doar 2,7%.
Valoarea brută a indicatorului s-a majorat cu 1,8%, în comparaţie cu luna iunie, relevă datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cel mai mare avans al câştigului net, de 17,5% faţă de iunie, s-a înregistrat în industria mijloacelor de transport rutier, unde angajaţii au primit în medie 1.574 de lei, urmaţi de cei din sectorul fabrică rii produselor din tutun, cu o creştere salarială de 13,3%, până la 2.725 de lei.
Totuşi, majorările anunţate de INS nu se oglindesc în creşterea puterii de cumpărare, întrucât acestea depăşesc avansul productivităţii muncii, calculat la 9,3% în primele şase luni din 2008. Economiştii au avertizat în repetate rânduri că această situaţie pune presiuni pe inflaţie. Companiile aeriene, la înălţime
Angajaţii din transporturile aeriene au primit cel mai mare salariu mediu net, de 3.214 lei, în creştere cu 1,6% faţă de luna iunie, iar cei care se ocupă cu intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor din asigurări şi ale caselor de pensii, au primit 3.164 de lei în medie.
Majorările salariale s-au datorat, în principal, acordării primelor de vacanţă, negocierilor salariale şi producţiei superioare, argumentează INS.
„Locomotiva majorării salariale a fost creşterea economică, precum şi pachetele de vacanţă primite de angajaţi la mijlocul verii“, consideră Monica Vrăbiescu, director general al firmei de recrutare Hill International România. Toamna se numără leafa Potrivit acesteia, negocierile salariale invocate de INS au avut loc mai ales în companiile de stat. „Sunt puţine firme private care renegociază salariile în vară. Aceste măsuri se iau toamna sau iarna, după evaluări şi după încheierea exerciţiului financiar“, ne-a mai spus Vrăbiescu. Astfel că, în următoarele luni, câştigurile românilor vor continua să avanseze, odată cu începerea sezonului de negocieri salariale, a subliniat specialistul în resurse umane.
Pe de altă parte, cel mai prost plătiţi au fost angajaţii din prelucrarea lemnului, care nu au primit mai mult de 732 de lei în medie, precum şi personalul din hoteluri şi restaurante, cu un câştig de 746 de lei.
Scăderi importante de salarii au resimţit angajaţii din industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, care au primit 1.388 de lei, mai puţin cu 14% decât în iunie, în timp ce personalul din sănătate şi asistenţă socială a avut un câştig mai mic cu 8%.