Salariații români pot beneficia de încă o zi liberă. Angajatorii sunt obligați să o ofere

Salariații români pot beneficia de încă o zi liberă. Angajatorii sunt obligați să o ofereZi liberă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recensământul populației și a locuințelor pe 2022 a început deja. Prima etapă este în desfășurare, iar cea de-a doua este pe cale să înceapă, așa că autoritățile vor să se asigure că va fi un succes. Tocmai din acest motiv au decis să oferă o zi liberă angajaților care completează chestionarul pus la dispoziție online. Angajatorii sunt obligați să acorde o zi liberă, plătită, celor care completează formularul.

Prima etapă din recensământul populației din 2022 a început deja, urând să aibă loc cea de-a doua. Aceasta va începe curând, pe 14 martie. Autoritățile vor ca un număr mare de cetățeni să completeze chestionarul online disponibil până pe 15 mai, tocmai din acest motiv s-au gândit să ofere și beneficii.

Românii care completează chestionarul online pentru recensământ pot beneficia de o zi liberă, plătită de angajator. Acesta din urmă este obligat de către stat să acorde liberul, în urma unei cereri depuse de către angajator. Ziua liberă va fi una aferentă celei în care au răspuns la întrebările formularului online.

Recensământul populației și a locuințelor din 2022 a început deja la începutul lunii februarie. Prima etapă va avea loc până pe 13 martie și reprezintă preluarea datelor din surse administrative și popularea bazei de date RPL2021. Cea de-a doua etapă va începe pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Aceasta include completarea online a chestionarului pus la dispoziție de autorități. Cea de-a treia etapă se va desfășura în perioada 16 mai - 17 iunie, când recenzorii vor veni acasă la cetățenii care nu au completat chestionarul online.

Recensământ 2011 vs Recensământ 2022

Dacă facem o analiză a datelor oferite de autorități, România a pierdut cel puțin 1,1 milioane de persoane din populația rezidentă din anul 2011. Unul dintre factorii care a dus la scăderea populației este migrația externă și sporul natural negativ.

La ultimul recensământ, cel din anul 2011, România avea o populație de 20,1 milioane de locuitori, iar în 2021, conform estimărilor INS, populația rezidentă a României a fost scăzut la 19,1 milioane de locuitori.

Potrivit INSSE, elemente de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021) sunt:

– 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;

– posibilitatea autorecenzării – premieră în statistica românească;

– recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;

– autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tabletă, laptop sau PC;

– chestionarul pentru autorecenzare – disponibil în limba română și în limbile minorităţilor naţionale precum și în limba engleză.