Evenimentul Zilei > Actualitate > Sala n-a mai apucat să semneze pentru lovitura vieții. Omul de 17 milioane de euro a avut o premoniție înaintea dispariției
Sala n-a mai apucat să semneze pentru lovitura vieții. Omul de 17 milioane de euro a avut o premoniție înaintea dispariției

Sala n-a mai apucat să semneze pentru lovitura vieții. Omul de 17 milioane de euro a avut o premoniție înaintea dispariției

Atacantul argentinian, dispărut în timp ce zbura peste Canalul Mânecii, trăia cel mai frumos moment al carierei. Urma să joace în campionatul Angliei și ironiza aparatul de zbor care trebuia să-l ducă la Cardiff.

Emiliano Sala a devenit, în ultimele două zile, fotbalistul momentului pe plan mondial. Din păcate, argentinianul în vârstă de 28 de ani, și-a câștigat o tristă notorietate după ce, luni noaptea, a dispărut în timp ce zbura deasupra Canalului Mânecii.

 

Banii încă nu ajunseseră la Nantes

Jucătorul sud-american era fericit. Juca la Nantes, acolo unde era coechipier și cu Ciprian Tătărușanu, și reușise că capteze atenția unui club din Premier League: Cardiff City. Galezii au fost de acord că plătească 17 milioane de euro pentru a-l cumpăra pe Sala. Banii nu ajunseseră, încă, în conturile formației din Hexagon.

Afacerea mai avea nevoie doar de semnătura sud-americanului, pentru a fi parafată, așa că Mehmet Dalman, patronul celor de la Cardiff City, i-a trimis lui Emiliano un avion pentru a veni să semneze.

A transmis ultimul mesaj pe WhatsApp

Aparatul de zbor n-a mai ajuns și, ieri după-amiază, era de negăsit. „Eu sunt în Argentina, în Rosario. Am vorbit cu el duminică. Nimeni de la Nantes nu a vorbit cu noi. Suntem îngrijorați, disperați. Ne-a luat prin surprindere. Nu am nicio informație despre călătorie. Știu doar că e vorba de un avion de mici dimensiuni”, a spus tatăl lui Sala, cu lacrimi în ochi, pentru un post de televiziune din Argentina.

Suporterii au depus flori

„Sunt aici, într-un avion, care pare că vrea să se prăbuşească, să se facă bucăţele şi merg la Cardiff pentru că mâine încep antrenamentele cu noua echipă. Voi ce mai faceţi fraţilor, totul bine?”, a fost mesajul transmis de Sala, pe WhatsApp, cu puțin timp înainte ca avionul să dispară de pe radar.

Ieri, polițiștii de pe Insula Guernsey au dat o speranță. Ei au anunțat că este posibil ca avionul să fi aterizat pe apă, pilotul și Sala să se fi salvat cu o barcă gonflabilă aflată la bord și să nu fi putut lua legătura cu autoritățile. Oficialii celor de la City le-au interzis jucătorilor să discute cu presa.

 În acest timp, la stadionul din Cardiff și la cel din Nantes, suporterii au depus flori și s-au rugat pentru cei doi dispăruți.

Născut în Argentina, a făcut carieră în Franța

Emiliano Sala s-a născut în Argentina, la data de 31 octombrie 1990, la Cululu (Santa Fe) și, ca majoritatea copiilor din „Țara Tangoului” a mâncat fotbal pe pâine.

În patria unde Diego Armando Maradona este venerat, Elimiano a fost fascinat de o altă legendă: Gabriel Omar Batistuta, un mare atacant care a scris istorie pentru Fiorentina, Roma și Inter Milano.

 

A debutat în fotbalul mare la Bordeaux

Sala avea să ajungă și el vârf. A început să joace în 1994, pentru Club San Martin de Progreso, până în 1995. A ajuns la Proyecto Crecer și a debutat la Bordeaux, apoi a fost împrumutat la Orleans, Niort și Caen. A fost cumpărat de Nantes în 2015 și a marcat în Ligue 1 și a marcat 42 de goluri, în 117 partide, în Ligue 1.

 

S-a fotografiat cu tricoul lui Cardiff

Marele pas avea să-l facă odată cu transferul în prima ligă engleză, la Cardiff City. El se și fotografiase cu tricoul galezilor pentru care n-a apucat să evolueze. „Sunt cutremurat. Merita acest transfer. Era o încununare a muncii și talentului său. Mereu a crezut că fotbalul e un sport de echipă”, a spus Felipe Saad, primul antrenor al lui Sala.

 

Tragedii aviatice în fotbal

Lumea fotbalului n-a fost ocolită de accidente aviatice. În 1949, marea echipă AC Torino a dispărut după ce avionul care îi aducea pe italieni din Portugalia s-a lovit de zidul unei biserici. Nu au existat supraviețuitori. În 1958, Manchester United a fost implicată într-un tragic eveniment aviatic, pe aeroportul din Munchen. 21 de pasageri șiau pierdut viața. În 1993, echipa națională a Zambiei a dispărut după ce aeronava s-a prăbușit. În noiembrie 2016, avionul care transporta echipa braziliană Chapecoense s-a prăbușit într-o zonă muntoasă din Columbia. Accidentul s-a soldat cu 75 de morți și 6 supraviețuitori. Anul trecut, în octombrie, Vichai Srivaddhanaprabha, patronul formației Leicester, din Premier Leauge, s-a prăbușit cu elicopterul la puțin timp după ce aparatul s-a ridicat de la sol. Omul de afaceri și pilotul au murit.