Emiliano Sala a devenit, în ultimele două zile, fotbalistul momentului pe plan mondial. Din păcate, argentinianul în vârstă de 28 de ani, și-a câștigat o tristă notorietate după ce, luni noaptea, a dispărut în timp ce zbura deasupra Canalului Mânecii.

 

Banii încă nu ajunseseră la Nantes

Jucătorul sud-american era fericit. Juca la Nantes, acolo unde era coechipier și cu Ciprian Tătărușanu, și reușise că capteze atenția unui club din Premier League: Cardiff City. Galezii au fost de acord că plătească 17 milioane de euro pentru a-l cumpăra pe Sala. Banii nu ajunseseră, încă, în conturile formației din Hexagon.

Afacerea mai avea nevoie doar de semnătura sud-americanului, pentru a fi parafată, așa că Mehmet Dalman, patronul celor de la Cardiff City, i-a trimis lui Emiliano un avion pentru a veni să semneze.

A transmis ultimul mesaj pe WhatsApp

Aparatul de zbor n-a mai ajuns și, ieri după-amiază, era de negăsit. „Eu sunt în Argentina, în Rosario. Am vorbit cu el duminică. Nimeni de la Nantes nu a vorbit cu noi. Suntem îngrijorați, disperați. Ne-a luat prin surprindere. Nu am nicio informație despre călătorie. Știu doar că e vorba de un avion de mici dimensiuni”, a spus tatăl lui Sala, cu lacrimi în ochi, pentru un post de televiziune din Argentina.

Suporterii au depus flori

„Sunt aici, într-un avion, care pare că vrea să se prăbuşească, să se facă bucăţele şi merg la Cardiff pentru că mâine încep antrenamentele cu noua echipă. Voi ce mai faceţi fraţilor, totul bine?”, a fost mesajul transmis de Sala, pe WhatsApp, cu puțin timp înainte ca avionul să dispară de pe radar.

Ieri, polițiștii de pe Insula Guernsey au dat o speranță. Ei au anunțat că este posibil ca avionul să fi aterizat pe apă, pilotul și Sala să se fi salvat cu o barcă gonflabilă aflată la bord și să nu fi putut lua legătura cu autoritățile. Oficialii celor de la City le-au interzis jucătorilor să discute cu presa.

 În acest timp, la stadionul din Cardiff și la cel din Nantes, suporterii au depus flori și s-au rugat pentru cei doi dispăruți.

Născut în Argentina, a făcut carieră în Franța

Emiliano Sala s-a născut în Argentina, la data de 31 octombrie 1990, la Cululu (Santa Fe) și, ca majoritatea copiilor din „Țara Tangoului” a mâncat fotbal pe pâine.

În patria unde Diego Armando Maradona este venerat, Elimiano a fost fascinat de o altă legendă: Gabriel Omar Batistuta, un mare atacant care a scris istorie pentru Fiorentina, Roma și Inter Milano.

 

A debutat în fotbalul mare la Bordeaux

Sala avea să ajungă și el vârf. A început să joace în 1994, pentru Club San Martin de Progreso, până în 1995. A ajuns la Proyecto Crecer și a debutat la Bordeaux, apoi a fost împrumutat la Orleans, Niort și Caen. A fost cumpărat de Nantes în 2015 și a marcat în Ligue 1 și a marcat 42 de goluri, în 117 partide, în Ligue 1.

 

S-a fotografiat cu tricoul lui Cardiff

Marele pas avea să-l facă odată cu transferul în prima ligă engleză, la Cardiff City. El se și fotografiase cu tricoul galezilor pentru care n-a apucat să evolueze. „Sunt cutremurat. Merita acest transfer. Era o încununare a muncii și talentului său. Mereu a crezut că fotbalul e un sport de echipă”, a spus Felipe Saad, primul antrenor al lui Sala.

 

Tragedii aviatice în fotbal

Lumea fotbalului n-a fost ocolită de accidente aviatice. În 1949, marea echipă AC Torino a dispărut după ce avionul care îi aducea pe italieni din Portugalia s-a lovit de zidul unei biserici. Nu au existat supraviețuitori. În 1958, Manchester United a fost implicată într-un tragic eveniment aviatic, pe aeroportul din Munchen. 21 de pasageri șiau pierdut viața. În 1993, echipa națională a Zambiei a dispărut după ce aeronava s-a prăbușit. În noiembrie 2016, avionul care transporta echipa braziliană Chapecoense s-a prăbușit într-o zonă muntoasă din Columbia. Accidentul s-a soldat cu 75 de morți și 6 supraviețuitori. Anul trecut, în octombrie, Vichai Srivaddhanaprabha, patronul formației Leicester, din Premier Leauge, s-a prăbușit cu elicopterul la puțin timp după ce aparatul s-a ridicat de la sol. Omul de afaceri și pilotul au murit.