Să vorbești cu Putin este „doar o pierdere de timp”. Ce a spus premierul italian Mario Draghi despre negocierile pentru încheierea războiului

Să vorbești cu Putin este „doar o pierdere de timp”. Ce a spus premierul italian Mario Draghi despre negocierile pentru încheierea războiului Sursă: Cellai Stefano | Dreamstime.com

Premierul Italiei începe să rezoneze cu oficialii occidentali care îl acuză pe Vladimir Putin că nu dă dovadă, de fapt, de nicio deschidere reală în cadrul negocierilor pentru încheierea războiului din Ucraina. Mario Draghi a dezvăluit presei internaționale că a purtat o convorbire telefonică cu liderul de la Kremlin, pe care a catalogat-o drept „o pierdere de timp”.

Premierul italian Mario Draghi și-a exprimat frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin, afirmând că începe să creadă că este „doar o pierdere de timp” să discute cu omologul său de la Moscova despre invazia din Ucraina.

Draghi, fostul șef al Băncii Centrale a UE, a fost numit prim-ministru în februarie 2021, după ce predecesorul său, Giuseppe Conte, a demisionat pe fondul pandemiei COVID-19 și al unei recesiuni economice severe.

În ultimele săptămâni, Draghi a încercat să diversifice importurile de gaze ale Italiei prin acorduri în Africa și a încurajat națiunile europene să se unească și să limiteze prețurile la gazul rusesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Puterea de piață pe care Uniunea Europeană o are față de Moscova este o armă care trebuie folosită”, a declarat el pentru Il Corriere della Sera. „O plafonare a prețului la gaz reduce finanțarea pe care o acordăm Rusiei în fiecare zi”, a spus oficialul.

Premierul Italiei, despre atitudinea lui Putin

Pentru aceeași publicație, premierul de la Roma a spus că începe să le dea dreptate oamenilor care spun că „este inutil” să vorbești cu Vladimir Putin, „este doar o pierdere de timp”.

Oficialul a vorbit despre o convorbire telefonică de pe data de 30 martie, purtată între el și Putin și a spus că liderul rus a discutat despre posibilitatea ca Italia să cumpere gaz rusesc cu ruble. Se spune că țara importă 40% din gazele sale din Rusia.

Premierul italian a declarat că ambele părți au convenit să vorbească din nou în următoarele zile.

„Apoi a venit oroarea de la Bucha”, a spus Draghi, referindu-se la suburbia Kievului unde autoritățile au descoperit ucideri în masă de civili după ce forțele rusești au părăsit zona.

Macron trebuie să încerce toate căile de dialog

Premierul a declarat că este de părere că președintele francez Emmanuel Macron, care a încercat să se poziționeze în fruntea negocierilor UE cu Putin, are „dreptate să încerce toate căile posibile de dialog”.

„Dar am impresia că oroarea războiului, cu măcelul său, cu ceea ce au făcut copiilor și femeilor, este complet independentă de cuvintele și telefoanele care se dau”, a continuat Draghi.

„Până acum, obiectivul lui Putin nu a fost căutarea păcii, ci încercarea de a anihila rezistența ucraineană, de a ocupa țara și de a o încredința unui guvern prieten”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă împărtășește calificarea de către președintele Joe Biden a crimelor de la Bucha drept „crime de război”, Draghi a răspuns: „Nu am fost de acord cu această afirmație: Cum vrem să numim oroarea de la Bucha dacă nu crime de război?”.

Cu toate acestea, premierul italian a spus că termeni precum „genocid” și „crime de război” au „un înțeles juridic precis”.

„Va exista o modalitate și un timp pentru a verifica ce cuvinte se potrivesc cel mai bine actelor inumane ale armatei ruse”, a spus Draghi.